Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Novi magnetski hladnjaci troše 50% manje električne energije

3787839

Američka tvrtka Cooltech Applications na tržište je izbacila prvi komercijalni magnetski hladnjak.

Dani plinsko-kompresorskih hladnjaka uskoro postaju prošlost. Naime, zbog njihove potrošnje električne energije već se neko vrijeme traži zamjena za ovu zastarjelu tehnologiju. Rješenje su novi magnetski hladnjaci koji rade na principu magnetokaloričnog efekta, odnosno promjene temperature materijala prilikom izlaganja magnetskom polju.

Magnetokalorični materijali prolaze kroz cikluse magnetiziranja i demagnetiziranja, a voda kao rashladno sredstvo cirkulira kroz sustav i tako prenosi toplinu iz hladnjaka u okolni zrak. Ovakav princip sličan je onome u tradicionalnim hladnjacima koji su imali mnogo više nedostataka. Najznačajniji od njih svakako je velika potrošnja energije budući da hladnjaci rade 24 sata dnevno. Također, zbog kompresora su glasni, a zbog plina kao rashladnog sredstva komplicirani za recikliranje. Magnetski hladnjaci troše do 50% manje električne energije, proizvode puno manje buke i vibracija te zahtijevaju manje održavanja.

983008938903

Magnetsko zračenje je potencijalna opasnost kod ovakvih hladnjaka, ali prema mjerenjima ova zračenja manja su čak i od magnetića koje inače postavljamo na hladnjake.

Ova ideja nije potpuna novost, no ovo je prvi proizvod ove vrste koji je dostupan u komercijalnoj verziji. Prije su ovakvi hladnjaci bili preveliki i prekomplicirani za komercijalnu upotrebu. General Electric je prije nekoliko godina uspio smanjiti dimenzije uređaja i njegovu radnu temperaturu dovesti na 44 ⁰C, ali je i taj sistem bio nepogodan za komercijalnu upotrebu.

Cooltechov magnetni hladnjak ima 400 W snage hlađenja i radna temperatura mu je između 2 ⁰C i 5 ⁰C, što je pogodno za sigurno skladištenje hrane. Trenutno se ovaj magnetski hladnjak testira na nekoliko lokacija te je u fazi razvoja velika rashladna jedinica snage hlađenja 20 kW.

Izvor: Cooltech Applications

Možda će vas zanimati