Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Novi program donosi tehnologiju prepoznavanja lica na mobilne telefone

Znanstvenici na Sveučilištu u Manchesteru razvili su program za mobilne telefone koji može pratiti značajke lica govornika u realnom vremenu. Na kraju će možda biti u mogućnosti reći tko je njegov korisnik, kako izgleda, pa čak i kako se osjeća.

Vjeruje se da je ta tehnologija bez premca po pitanju brzine i točnosti te da može dovesti do toga da prepoznavanje lica zamjeni korištenje lozinki i PIN brojeva kod prijave na internetske stranice putem mobilnih telefona. “Postojeći programi za mobilne telefone koji prate izraz lica daju samo približan položaj i opseg lica”, rekao je dr. Phil Tresadern, vodeći istraživač na projektu. “Naš model radi u stvarnom vremenu i točno prati određeni broj značajki na licu i oko njega, kao što su oči, nos, usta i linija čeljusti.

“Mobilni telefon s kamerom na prednjoj strani bilježi snimku lica i prati dvadeset dva pokreta lica. To omogućava preciznije prepoznavanje lica i ima veliki potencijal za nove načine interakcije s mobilnim telefonom.” Izvorno zamišljen kao dio sustava verifikacije licem i glasom za pristup mobilnim programima na internetu kao što su e-pošta, društvene mreže i on-line bankarstvo, alternativno korištenje uređaja može uključiti zabavne primjene poput, na primjer, postavljanja virtualnih predmeta na lice korisnika dok se ovaj kreće okolo.

“U ovoj fazi, mi smo posebno zainteresirani da pokažemo korisnost dijela tehnologije za praćenje lica, što je područje u koje je uključeno Sveučilište u Manchesteru”, rekao je dr. Tresadern, koji radi na Manchester`s School of Cancer and Enabling Sciences. “Program je vrlo brz i ne mogu naći ništa što bi se s njim moglo mjeriti u primjeni na mobilnom telefonu.” Verifikacija licem već se koristi u prijenosnim računalima, web kamerama i igraćoj konzoli Xbox 360 Kinect, ali ovo je prvi put da se takva napredna tehnologija koristi u mobilnim uređajima kao što su pametni telefoni. Novi program, izgrađen nakon 20 godina istraživanja, pokazan je na uređaju Nokia N900 u sklopu projekta “Mobile Biometrika” (MoBio) koji financira Europska unija.

Izvor: University of Manchester

Možda će vas zanimati