Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Novi Zeland slavi 250. godišnjicu zajedničke povijesti, “bolne i izuzetne”

KADA replika broda HMB Endeavour kapetana Jamesa Cooka u utorak uplovi u luku Gisborne kako bi se obilježilo 250. godina prvog susreta slavnog engleskog moreplovca s domorodačkim stanovništvom Novog Zelanda, neće svi biti sretni.

Obilježavanje prvog susreta Europljana i Maora, događaj nazvan “Tuia”, što na maorskom znači “zajedničko tkanje”, na meti je kritičara koji Cooka nazivaju divljakom.

“Gdjegod je Cook bio, kao i u slučaju većine otkrivača u vrijeme kolonijalizma i imperijalne ekspanzije, bilo je ubojstava, otmica, silovanja i drugih loših stvari za domorodačko stanovništvo”, rekla je Anahera Herbert-Graves koja vodi maorsko pleme Ngati Kahu.

Flota koja se sastoji od replike Endeavoura, dvaju povijesnih brodova u europskom stilu i triju tradicionalnih pacifičkih dvostrukih kanua s jedrima, iduća će tri mjeseca ploviti oko Novog Zelanda imitirajući put Cookovog broda.

Ministar za odnose s Maorima Kelvin Davis istaknuo je da je za vladu prioritet da maorska perspektiva toga povijesnog događaja bude “pravedno istaknuta” u sklopu obilježavanja.

Drastične promjene zadnjih 50 godina

Organizatori naglašavaju kako Tuia nije samo obljetnica Cookovog putovanja, nego da se njome želi naglasiti i da su Polinežani bili prvi na svijetu koji su kretali na duža putovanja morima i istraživali Pacifik, najveći ocean.

Iako se Novi Zeland još nije pomirio sa svojom kolonijalnom prošlošću, stvari su se u posljednjih 50 godina drastično promijenile.

“Novi Zeland je drugačija država nego prije pedeset godina kad su se obljetnice fokusirale samo na Jamesa Cooka”, kazala je Tamsin Evans, jedna od organizatorica obilježavanja.

“Ove se godine osvrćemo na činjenicu da su povijest putovanja na Tihom oceanu, migracije i rano naseljavanje naše zemlje još uvijek nedovoljno poznati”, dodala je.

“Važan način za suočavanje s prošlošću je uključivanje i poštovanje perspektive Maora”.

Gisborne, prva postaja proslave, nalazi se na istoku novozelandskog Sjevernog otoka i pola stanovništva ondje čine Maori. Očekuju se tisuće posjetitelja, ali su najavljeni i prosvjedi.

Zagovornica prava domorodaca Tina Ngata pozvala je na bojkot proslava te je organizirala niz događanja na kojima će se govoriti o zločinima koje je Cook počinio. Održat će mu se i improvizirano suđenje.

Organizatori Tuie bili su svjesni da će obljetnica biti pod povećalom.

“Priznajemo da je bilježenje i učenje o povijesti Novog Zelanda i Cookova dolaska bilo neuravnoteženo”, objašnjava Evans, no ističe da je to prilika za iskren pogled na prošlost države.

“Želimo osnažiti zajednice da podijele priče o svome podrijetlu i daju glas sjećanjima na povijest – i bolnim i izuzetnim”, zaključila je.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Koncept je sad spreman za sljedeću fazu razvoja, u kojoj će se stručnjaci baviti načinom na koji će letjelica funkcionirati i mogućim problemima.

Evolucija

Norveški znanstvenici otkrili su plovilo iz vremena Vikinga na grobnome humku u zapadnoj Norveškoj te procjenjuju da bi ono moglo biti staro više od 1000 godina....

Geografija i geologija

Turisti hrle na Uluru, kameno brdo poznato i kao Ayers Rock kako bi se posljednji put popeli na njega prije početka zabrane o penjanju...

Arheologija i paleontologija

Mary Rose je bio jedan od najvećih bodova engleske mornarice sagrađen između 1509. i 1511. po nalogu kralja Henrika VIII. Njegova olupina se nalazi...