Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Novo istraživanje otkriva koji je točan inkubacijski period za COVID-19

Analizirajući dostupne podatke o infekcijama novonastalog virusa, SARS-CoV-2, koji uzrokuje primarno respiratorne infekcije, predstavljena je procjena po kojoj inkubacijski period u prosjeku traje 5,1 dan, kako navode istraživači Johns Hopkins Bloomberg škole narodnog zdravlja. Period koji navode, od pojave bolesti do ispoljavanja simptoma, opravdava period samoizolacije/karantene onih za koje se sumnja da mogu biti zaraženi virusom.

Nadalje, analiza pokazuje da će oko 97,5% ljudi koji razviju simptome bolesti, to učiniti unutar 11.5 dana od izlaganja bolesti. To pokazuje da će na 10 000 osoba koje prođu samoizolaciju 14 dana (pod uvjetom da se drže svih uputa o samoizolaciji), samo njih 101 razviti simptome nakon što prođe period samoizolacije. (Pretpostavka je učinjena pod uvjetom da je svih 10 000 koji se nalaze u samoizolaciji zaraženo).

Istraživanje se temelji na podacima 181 slučaja koji potječe iz Kine i drugih zemalja. Većina slučajeva koji su se koristili u istraživanju potječu direktno iz Wuhana, grada u kojem je pandemija i započela.

„Na temelju naše analize javno dostupnih podataka, trenutna preporuka od 14 dana samoizolacije je razumna, iako bi s tim vremenom neki slučajevi uspjeli proći neopaženi“ poručuje autor istraživanja, Justin Lessler, izvanredni profesor na odjelu za epidemiologiju.

Globalna pandemija virusa SARS-CoV-2 je započela u prosincu 2019. u Wuhanu, gradu s 11 milijuna stanovnika u kopnenoj Kini, te je rezultirala sa 163 592 trenutno potvrđena slučaja, od kojih je život izgubilo njih 6087. Iako se virus pojavio u Kini, više od pola zabilježenih slučajeva nalazi se izvan Kine.

Što ovo znači za daljnji razvoj situacije?

Točna procjena trajanja inkubacije za novu bolest je izuzetno bitna kako bi se epidemiolozima olakšala procjena dinamike širenja bolesti. Karantene u pravilu usporavaju širenje bolesti, te mogu potpuno zaustaviti njeno širenje, bez obzira na dio slučajeva koji ispoljavaju simptome nakon razdoblja karantene.

SARS-CoV-2 se ponešto razlikuje od ostalih koronavirusa koji uzrokuju prehlade kod ljudi, a kod kojih je vrijeme inkubacije oko 3 dana. Period inkubacije od 5,1 dan je zapravo sličan periodu inkubacije za virus SARS-CoV koji je u razdoblju 2002-2004 zarazio nekoliko tisuća ljudi, a čiji je period inkubacije bio 5-7 dana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Bakterije i virusi

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa...

Oglašavanje