Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Novo kirurško ljepilo bi moglo zamijeniti šavove nakon operacije

Američki i australski inženjeri su proizveli rastezljivo kirurško ljepilo koje bi moglo ubrzati zarastanje rana nakon operativnih zahvata.

Ljepilo koje je nazvano MeTro je toliko učinkovito da može zalijepiti ranu za čak 60 sekundi. Aplicira su uz pomoć injekcije direktno na ranu i napravljeno je od prirodnog proteina tropaelastina. Nakon aplikacije, aktivira se uz pomoć UV svjetla pri čemu potpuno zatvara ranu čak i na mokrom tkivu zbog čega više nije potrebno koristiti šavove. Ovaj proizvod ima veliku elastičnost što znači da može jako dobro djelovati na organima koji mijenjaju svoj oblik kao što su pluća i srce.

U studiji koja je objavljena u časopisu Science Translational Medicine ljepilo je uspješno i brzo zatvorilo rezove na arterijama i plućima kod štakora i svinja.

Profesor Nasim Annabi sa Sveučilišta Northeastern kaže: “Posebnost ljepila MeTro je u tome što čim dođe u kontakt s površinom tkiva, pretvara se u određenu vrstu gela i ne curi.”

U izradi MeTroa je korišten prirodni elastični protein u kombinaciji s molekulama koje u osjetljive na svjetlo. Tu tehnologiju je razvio biokemičar prof. Anthony Weiss sa Sveučilišta u Sydneyu u suradnji s prof. Ali Khademhosseinijem s Harvard Medical School.

Prof. Weiss uspoređuje ovo ljepilo sa silikonom koji se upotrebljava za pločice u kupaonici i kuhinji.

“Kada promatrate MeTro možete vidjeti da se ponaša kao tekućina koja puni pukotine i prilagođava su obliku rane”, rekao je Weiss.
Dakako, sada je potrebno obaviti brojna klinička istraživanja na ljudima, ali znanstvenici su poprilično optimistični kada se radi o budućoj važnoj ulozi njihovog kirurškog ljepila.

Ono bi se moglo primjenjivati u brojnim područjima medicine – njime bi se mogle tretirati ozbiljne unutarnje ozljede na mjestima automobilskih nesreća ili na područjima zahvaćenim ratom te bi mogao poslužiti za unapređenje bolničke kirurgije i samim time za brži oporavak pacijenata nakon operacije. Znanstvenici očekuju da bi njegova primjena na ljudima mogla početi za tri godine.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Ako ste se ikad zapitali kako bi izgledali šavovi u oku, ova fotografija korisnika Reddita pod imenom Philawesomeraptor trebala bi vam zadovoljiti znatiželju. Naime,...

Zdravlje i Medicina

Nadamo se da vam kirurzi neće pretjerano trebati, ali ako biste imali izbora birati između kirurginje ili kirurga, koga biste odabrali? Bi li spol...

Biotehnologija

3D printanje nekima zvuči pomalo nedokučivo, pogotovo kada se na nj primijeni biomedicinski inženjering. Generalno, 3D printanje uključuje preuzimanje digitalnog modela ili shematskog nacrta...