Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Novo otkriće bi moglo znanstvenicima omogućiti da naprave gorivo iz ugljikova dioksida u atmosferi

Ugljikov dioksid koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva nakuplja se u Zemljinoj atmosferi i glavni je ‘krivac’ za globalnu promjenu klime, a znanstvenici smatraju da su pronašli novi način proizvodnje energije koji ostavlja manje tragova ugljika.

Istraživači sa Sveučilišta u Georgiji pronašli su način kojim ugljikov dioksid ‘zarobljen’ u Zemljinoj atmosferi mogu pretvoriti u koristan industrijski proizvod. Njihovo bi otkriće moglo dovesti do stvaranja biogoriva proizvedenih izravno iz ugljikova dioksida u zraku koji zarobljava sunčeve zrake i podiže temperaturu na globalnoj razini.

“Zapravo smo stvorili mikroorganizam koji s ugljikovim dioksidom radi isto ono što rade i biljke – apsorbira ga i pretvara u nešto korisno”, rekao je Michael Adams, koautor studije i član Bioenergy Systems Research Institute u sklopu Sveučilišta u Georgiji.

Tijekom procesa fotosinteze, biljke koriste sunčevu svjetlost kako bi vodu i ugljikov dioksid pretvorile u šećere koje koriste za energiju – slično ljudima i sagorijevanju kalorija iz hrane. Ti se šećeri mogu fermentirati u gorivo poput etanola, no dokazano je kako je vrlo teško učinkovito izdvojiti šećer koji se nalazi unutar složenih staničnih zidova u biljci.

“Ovo zapravo znači da možemo eliminirati biljke kao posrednike – možemo iskoristiti ugljikov dioksid izravno iz atmosfere i pretvoriti ga u iskoristive produkte poput goriva i kemijskih sastojaka te izbjeći neučinkovit proces uzgajanja biljaka i izdvajanja šećera iz biomasa”, rekao je Adams.

Riječ je o jedinstvenom mikroorganizmu pod nazivom Pyrococcus furiosus koji se hrani ugljikohidratima u vrućim vodama pored geotermalnih ventila u oceanima. Mijenjajući genetski materijal mikroorganizma, Adams i njegovi kolege stvorili su vrstu P. furiosus koja se može hraniti ugljikovim dioksidom na puno nižim temperaturama.

Istraživački tim je koristio vodik kako bi stvorio kemijsku reakciju u mikroorganizmu kojom se ugljikov dioksid spaja s 3-hidropropionskom kiselinom koja se često rabi u proizvodnji akrila.

Izgaranjem goriva dobivenog pomoću P. furiosus nastaje onoliko ugljikova dioksida koliko je i bilo potrebno za početak procesa, što je puno čišće rješenje od dosadašnjih alternativa poput nafte i ugljena.

“Ovo je važan prvi korak koji mnogo obećava u pogledu učinkovite i jeftinije metode proizvodnje goriva. Namjeravamo usavršiti ovaj proces i proširiti njegovu uporabu”, rekao je Adams.

Studija je objavljena 25. ožujka u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Izvor: Phys

6 komentara

6 Comments

 1. Vedran Lerga

  1 travnja, 2013 u 10:30 am

  dobro ej.. al ako ovo nije već 1000 ti puta da je rečenica počela sa bi moglo …:)

 2. Zeljko Gti Swift

  1 travnja, 2013 u 10:34 am

  energija je svuda oko nas samo je treba znati kako je uzeti:)

 3. Dragan Urošević

  1 travnja, 2013 u 10:46 am

  evo razlog za porez na zrak

 4. Marin Mavra

  1 travnja, 2013 u 10:56 am

  eh, još kada bi netko imao kontrolu nad naftnim lobijem, možda bi ovaj planet imao i šansu, ovako, na žalost.. čisto sumnjam…

 5. Borna Vitich

  1 travnja, 2013 u 11:43 am

  YO, science bitch!!!!

 6. Erika Olujić

  1 travnja, 2013 u 12:08 pm

  Bojim se da će to iskoristiti kao i sve do sada;ništa za boljitak Svijeta nego za svoje osobno dobro.Naravno, ne znanstvenici nego oni koji ih plaćaju i iskorištavaju njihovo znanje!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Svemir

Većina dijelova kineske velike rakete koja kruži nekontrolirano oko Zemlje će sagorjeti prilikom ulaska u atmosferu. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, rekao...

Ekologija i okoliš

Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkrila je da su razine ugljičnog dioksida (CO2) i metana u atmosferi nastavile alarmantno rasti 2020....

Energija i gorivo

Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju.

Oglašavanje