Connect with us

Znanost

Novo otkriće o najstarijoj vodi na svijetu

Geografija i geologija

Novo otkriće o najstarijoj vodi na svijetu

Izvor: Sciencealert.com Foto: Levi XU/Unsplash

Novo otkriće o najstarijoj vodi na svijetu

Još je 2013. otkriveno ono za što se mislilo da je najstarija voda na svijetu ili „praiskonska voda“, no nedavno otkriće je pokazalo da postoji još jedno dublje i starije nalazište.

Voda iz jednog od rudnika u kanadskom Ontariju je zapanjila svijet svojom starošću od 1,5 milijardi godina, a pronađena je u dubini od 2,4 km ispod zemlje. Puno je slanija nego što se očekivalo, zbog reakcije plemenitih metala u njoj s kisikom.

Sada je to rekordersko vodno otkriće zasjenjeno recentnim otkrićem koje nalazi vodu staru najmanje 2 milijarde godina. Riječ je o istom mjestu, samo na nešto većoj dubini. Ovaj put su geolozi pronašli ono što su tražili na dubini od 3 km pod zemljom. Očekuju da je to samo početak nevjerojatnih pronalazaka.

Jedna od znanstvenica sa sveučilišta u Torontu, Barbara Sherwood Lollar, koja je i sudjelovala u istraživanju tvrdi da ljudi kad čuju za takve vijesti obično pomisle na manju količinu vode zarobljenu u stijenama, ali to nije tako.

Riječ je o neočekivanoj količini vode čije se protjecanje mjeri u litrama po minuti. Obično podzemne vode teku strahovito sporo, ali kod ovakvih situacija s bušenjem stijena i istraživanjem rudnika to više ne bude slučaj.

Analizom sulfata u ranije pronađenoj vodi se došlo do zaključka da u njoj ima potencijala za dugoročno preživljavanje mikroba u jednom takvom izoliranom i samoodrživom ekosustavu.

Ta otkrića ne znače samo da naš planet skriva zasad neotkrivene predjele života, nego i da postoje takve mogućnosti također na drugim planetima. Mars je prekriven prastarim stijenama koje pokazuju sastav sličan onima u Ontariju.

Sve to govori u prilog tome da treba istraživati njihov sastav kilometrima ispod površine. Do tada, geologe oduševljavaju već ovi rezultati i nadaju se još drvenijim i značajnijim pronalascima.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

4 komentara

4 Comments

 1. Matej Horvat

  16 prosinca, 2016 kod 11:00 am

  Drvenijim?

 2. Selver Burekovic

  16 prosinca, 2016 kod 11:29 am

  A hoce da idu na mars!?

 3. Suzana Stanisic Kezic

  16 prosinca, 2016 kod 8:34 pm

  a ono jezero ispod južnog pola?zar nije starije?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh