Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Novo otrkiće danskih znanstvenika mijenja sve što smo do sada mislili da znamo o Zemlji

Prethodnica našeg planeta, mlada Zemlja, formirala se u roku od pet milijuna godina, došlo je do zaključka novo istraživanje Centra za formiranje zvijezda i planeta u sklopu Sveučilišta u Kopenhagenu. Ovo je, prema astronomskim standardima vrlo velika brzina formiranja, piše Science Daily.

Ako Sunčev sustav star 4,6 milijardi godina, usporedimo s 24 sata, može se reći da se Zemlja oblikovala za minutu i pol, što su rezultati koji se razilaze s tradicionalnom teorijom o tome da je Zemlja nastala sudarom dva veća nebeska tijela u razdoblju dugom desetke milijuna godina, to jest da je stvorena za 5 do 15 minuta u odnosu na razdoblje od 24 sata.

Tako smo dobili novu alternativnu teoriju o tome da se Zemlja formirala gomilanjem kozmičke prašine.

“Objekti veličine milimetra spojili su se i napravili planet. Ova implikacija o brzom formiranju Zemlje važna je za cijeli solarni sustav, a govori i o tome kolika je vjerojatnost da se planeti oblikuju i na drugim mjestima u galaksiji”, kaže Martin Schiller, vodeći autor istraživanja.

Prema novim podacima, proces formiranja Zemlje trajao je oko pet milijuna godina, a istraživači procjenjuju da je u ovom razdoblju kreirana i željezna jezgra Zemlje, čime je uklonjeno rano nagomilavanje željeza s površine.

Zahvaljujući ovim otkrićima i na osnovi teorije o formiranju planeta od kozmičke prašine, istraživači su došli do zaključka da bi ovaj proces mogao biti zakon koji se odigrava i na drugim mjestima u svemiru.

To znači da je moguće da su se i drugi planeti formirali brže nego što bi to bio slučaj da su nastali od sudara dva objekta.

Ova pretpostavka je potkrijepljena otkrićem mnogih egzoplaneta, planeta koje nisu u Sunčevom sustavu, a koje su astronomi otkrili od sredine devedesetih godina do danas.

“Sad znamo da se planeti formiraju svuda i da imamo generički mehanizam koji kreira planetarne sustave. Kada budemo shvatili kako funkcioniraju ovi mehanizmi u našem solarnom sustavu, možemo napraviti slične zaključke o drugim planetarnim sustavima, uključujući i kada i koliko često se može očekivati prisustvo vode na njima. Ako je teorija o ranom kreiranju planeta zaista točna, moguće je da je voda samo nusprodukt kreiranja planeta sličnih Zemlji i da se osnovni uvjeti za život mogu naći i na drugim mjestima u svemiru”, kaže profesor Martin Bizzarro, koautor istraživanja.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Odgovoriti na to pitanje nije tako jednostavno kao što se može činiti. Možda mislite da se nebo noću čini mračnim, jer je to vrijeme...

Klima

Unatoč činjenici da još uvijek postoje oni koji osporavaju klimatske promjene, snimke koje je zabilježio Google Earth od 1984. godine do danas prikazuju njihove...

Svemir

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt

Svemir

Uzorak je samo jedan mali dio koji potječe od asteroida "Itokawa", a prikupljen je tijekom Hayabusa misije 2010. godine