Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Obilježava se jubilarni 40. Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje ove se godine obilježava po 40. put i to u 20.000 organizacija i oko 190 zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Sve je počelo 1970. u Sjedinjenim Američkim Državama, od kada prvi puta obilježavamo ovaj dan, čime je neslužbeno započet moderni pokret za zaštitu okoliša. `Pokret` je osnovao američki senator Gaylord Nelson, kojega su zanimali problemi poput prenapučenosti, zagađenja, izumiranja vrsta i druge teškoće koje pogađaju planet i okoliš.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje obilježava od 1990. godine. Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježit će početak dvogodišnje kampanje čiji je slogan – “Zelena generacija” (Green Generation Campaign), s naglaskom na osobni doprinos svakoga od nas pod sloganom “Milijarda zelenih djela” (A Billion Acts of Green).

“Kao ministarstvo nadležno za razvoj sustava zaštite okoliša, pozivamo vas da nam pomognete u naporima u očuvanju okoliša, izgradnji zdravoga i modernog sustava zaštite okoliša”, istaknula je u izjavi za Hinu ministrica Matulović-Dropulić i poručila kako “zaštitu okoliša, bioraznolikost, čistu i obnovljivu energiju uzmemo kao svoj program održivog razvoja – jedinog mogućeg razvoja koji će donijeti prosperitet Hrvatskoj i kojim će se očuvati život na Zemlji”.

Organizatori su pripremili sedmodnevnu proslavu. Događanja su smještena na Cvjetnom trgu i u Novinarskom domu u Zagrebu, a u svim dijelovima Hrvatske na valovima Narodnog radija, zatim na Medvednici i u Zoološkom vrtu u Zagrebu, a sve to u razdoblju od 17. do 25. travnja. Raspored događanja pogledajte na stranici Biologija.com.

“Znanost i tehnologija danas su na visokom stupnju razvoja i imamo sve preduvjete za usvajanje i promoviranje održivog razvitka. Visoka je i svijest o potrebi zaštite okoliša. Dakle, postoji znanje, razvijene su tehnologije i svi mi želimo čisti okoliš, zdravu prirodu, čiste šume, more, rijeke. Ali, kad se općeprihvaćene definicije primjenjuju na lokalnu razinu, javljaju se drugi interesi, naši osobni, a ne globalni”, naglasila je Matulović-Dropulić.

Dan planeta Zemlje dan je kada bi se trebali prisjetiti kako imamo samo jedan dom i trebamo ga držati čistim, piše Jutarnji.hr koji je objavio i zanimljivu fotogaleriju prigodnih ‘eko’ snimaka diljem svijeta. Pojedinac danas nosi odgovornost za planet na kojem živi i više se ne može skrivati iza mase i društva. Recikliranje i ekologija postaju poput osobne higijene čovjeka, a nas zanima, kako Vi doprinosite i kako obilježavate Dan planeta Zemlje?

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...