Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego danas

Primjenom tehnoloških rješenja i boljim upravljanjem oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego što proizvode danas, kažu znanstvenici u izvješću u kojem posebno zagovaraju uzgoj školjkaša.

Autori izvješća predviđaju da bi oceani mogli priskrbiti više od dvije trećine proteina životinjskog podrijetla od količine koju UN-ovi stručnjaci za hranu procjenjuju da će biti potrebna za prehranu čovječanstva u budućnosti.

Općenito uzgoj hrane iz oceana ima manji utjecaj na klimu nego poljodjelstvo, a k tomu nije podložno nekim ograničenjima kao što su zemlja i voda.

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline, navodi se u izvješću koje su znanstvenici predstavili u utorak na simpoziju o ribarstvu u Rimu u sklopu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

“Ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane”, objasnio je voditelj studije Christopher Costello.

“Ako provedemo brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosustave, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju milijuna ljudi”, rekao je.

Izvješće je objavljeno u vrijeme kada raste zabrinutost zbog pretjeranog izlova ribe, a što je kombinacija nekoliko faktora među kojima su protuzakonito ribarenje, subvencije za ribarstvo, uporaba pogrešnih ribolovnih alata i opreme te degradacija okoliša.

Provedbom reforma, smatraju znanstvenici, moguće je povećati ulov za 20 posto u odnosu na današnje brojke te za 40 posto u odnosu na predviđen budući izlov.

Napominju da najveći potencijal leži u širenju uzgoja školjkaša poput dagnji, vongola i jakobovih kapica.

One mogu pomoći i u tome da se poboljša kvaliteta vode.

Znanstvenici pozivaju na provedbu daljnjih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.

Postoje i studije koje govore da bi neke morske alge mogle smanjivati emisiju metana, a koji je posljedica stočarstva. Metan je jedan od plinova s učinkom staklenika odgovornih za globalno zatopljenje.

Izvješće je nastalo na inicijativu šefova 14 vlada nazvanu Visoki panel za održivo gospodarstvo oceana, a svrha je tog poticaja staviti ocean u vrh globalne agende.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Glad je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih ljudi jedu. Oni koji imaju tendenciju prema emocionalnom jedenju posebno su skloni donošenju krivih odluka...

Neuroznanost

Nezdrava hrana aktivira “zonu nagrađivanja” u mozgu, gdje također djeluju droge i alkohol. Svaki put kad jedete šećer mozak oslobađa hormon sreće dopamin i...

Zdravlje i Medicina

Dobro poznata mantra o najvažnijem obroku dobila je novo ruho. Istraživanje na Kraljevskom koledžu i Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu otkrilo je...

Znanost za početnike

Većina ljudi zna da čovjek može duže živjeti bez hrane nego bez vode jer je ljudski organizam u velikom dijelu sastavljen od vode i...

Oglašavanje