Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Od nesanice pati sve veći broj ljudi

Nedavno provedeno zajedničko istraživanje britanskih, američkih i kanadskih znanstvenika pokazalo je da od nesanice pati gotovo 10% odraslih osoba u razvijenim zemljama. Svake godine se s problemom nesanice suočava više milijuna ljudi. To je znatno više nego li se ranije pretpostavljalo.

Nesanica je najčešći poremećaj spavanja. Naziv obuhvaća različite pojave vezane uz spavanje. Neke osobe teško zaspu ili ne zaspu uopće, druge imaju isprekidan san, neke zaspu ali spavaju vrlo kratko, neke ne spavaju noćima.

Akutnom nesanicom se naziva poremećaj spavanja koji traje kraće od tri mjeseca, dok se nesanice duljeg trajanja smatraju kroničnim poremećajem spavanja.

Prijelaz od akutnog u kronični poremećaj spavanja pojačava rizik razvoja težih oblika depresije.

Nesanica je vrlo često samo jedan od simptoma tjeskobe ili stresa. Da bi se nesanica uklonila, potrebno je razriješiti probleme koji su izazvali stres i tjeskobu. U suprotnom, nagomilani i potiskivani problemi utječu na našu svakodnevicu i normalni ritam spavanja. Ako ih ne razumijemo i ne rješavamo uz stručnu pomoć, problemi, a time i nesanica, bit će sve veći i ozbiljniji.

Poremećaj se obično liječi tabletama za spavanje.

Može se očekivati da će se u budućnosti akutni problemi sa spavanjem javiti u još većem postotku stanovništva, te da će se u dijelu razviti i kronični poremećaj.

Ovo istraživanje prvo je upozorilo na proširenost i ozbiljnost pojave nesanice. Predstoji razjašnjavanje čimbenika koji uzrokuju nastanak i produbljivanje poremećaja.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....