Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Od pivske pjene do ‘zelenog’ deterdženta

Sljedeći put kada budete ručno prali posuđe, mogli biste se do laktova zateći u sapunici deterdženta nastaloj od ostataka alkohola, ako se uspješnom pokaže suradnja između najvećega svjetskog proizvođača piva i tvrtke koja se bavi proizvodnjom ekološki prihvatljivih deterdženata.

Sve veći interes potrošača za bezalkoholnim pivom, nastao kao posljedica globalne svijesti o konzumiranju zdravijih napitaka, stvorio je problem za najveću svjetsku pivovaru, Anheuser-Busch InBev iz belgijskog Leuvena.

Njezini inženjeri morali su se domisliti na koji način iskoristiti sav alkohol koji preostane nakon proizvodnje bezalkoholnog piva.

Uprava AB InBeva odlučila je sklopiti ugovor s belgijskim Ecoverom, proizvođačem ekoloških sredstava za čišćenje bez fosfata koji postoji već 35 godina. Cilj im je smanjiti štetni utjecaj sredstava za čišćenje na okoliš. 

Dvije su se tvrtke dogovorile da će Ecover proizvesti ekološki deterdžent za pranje posuđa čiju će četvrtinu činiti derivat bezalkoholnih piva Leffe i Jupiler pivovare AB InBev.

“Iz pivovare su nas pitali možemo li nekako iskoristiti preostali alkohol jer ga imaju jako puno i gomila im se pa smo odlučili potražiti partnere”, kazao je Reutersu direktor za inovacije i tehnologiju AB InBeva za Europu David De Schutter.

Tvrtka je iznijela podatak po kojemu se u njezinu pogonu u Leuvenu može ekstrahirati alkohol iz 1,2 milijarde litara piva na godinu, a postupak planiraju proširiti i na druge pivovare u svijetu.

Alkohol koji služi kao aktivna komponenta za čišćenje i konzervans ekstrahira se, pročišćuje i šalje Ecoveru za proizvodnju deterdženta koji se prodaje pod nazivom “Too Good to Waste” (Predobro da bi se bacalo).

Iz AB InBeva kažu da uvijek traže nove načine ponovne upotrebe otpada koji nastane u proizvodnji piva. Trenutačno razmatraju mogućnost ponovne upotrebe ostataka ječma.

Veći dio od 1,3 milijuna tona ostatka ječma, koliko se na godinu koristi u pivovarama AB InBeva, kasnije se upotrebljava kao stočna hrana.

Iz tvrtke kažu da imaju moguće partnere u industriji plina te da postoji mogućnost pretvaranja ostataka ječma u biljni nadomjestak mesu u prehrani ljudi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Ispijanje piva je omiljeni ritual mnogih ljudi iz svih sfera života. Međutim, prema navodima znanstvenika pivo nije dobro za zdravlje i može uzrokovati niz...

Kemija

Ljubitelji piva, radujte se! Sastojak u tom slatkom nektaru bogova mogao bi pomoći u zaštiti stanica mozga protiv vrste oštećenja koja su povezana s...

Arheologija i paleontologija

I dok danas, u vrijeme intenzivne robno-novčane razmjene, za naš rad obično bivamo plaćeni određenom (često premalom…) količinom papirnatih novčanica, radnici koji su prije...

Klima

Dragi pivopije, zlo i naopako

Oglašavanje