Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Odjeća koja istovremeno grije i hladi!

Jedino što biste morali učiniti je obrnuti odjeću kad se temperatura promijeni.

Vrijeme polako postaje sve hladnije i očekujete da će još i više zahladiti pa ne znate koliko slojeva odjeće odjenuti, zvuči poznato, zar ne? Jedna posve nova tkanina bi mogla riješiti ovaj uobičajeni problem. Jedna strana tkanine vas zagrijava, a druga hladi. Ako bi odjeća od ovog neobičnog materijala bila napravljena tako da ima dva lica, kratko okretanje druge strane odjeće bi bio sve što  bi vam bilo neophodno kako biste se osjećali ugodno.

Prema nedavnom radu objavljenom u Science Advances, 40 – 60% gubitka topline iz ljudskog tijela dolazi u obliku infracrvenog zračenja valne duljine između 7 i 14 mikrometara. Već otprije znamo da obične tkanine obložene metalnim nanočesticama odražavaju veći dio ovog zračenja, što odjeću čini toplom.

S druge strane, nanoporozni polietilen (nanoPE) blokira vidljivo svjetlo, ali je proziran na valnim duljinama važnim za toplinu tijela. Međutim, kako se i navodi u samom radu: ”I dalje postoji veliki izazov kako dizajnirati jedan tekstil koji bi obavljao funckije hlađenja i grijanja.”

Ipak, upravo to je ono što autori tvrde da su napravili. Oni su ugradili sloj bakrenih nano-žica s jedne strane obloženih ugljikom unutar nanoPE tekstila. Karbonska strana ovog dvosloja lako zrači toplinu, dok je bakar opet zadržava. NanoPE je također razrijeđen na bakrenoj strani.

Kad je materijal postavljen tako da je bakar okrenut prema koži, toplina lako prolazi kroz nanoPE do dvosmjernog emitera, gdje se zrači u okolinu. Kada se materijal obrne, gušći nanoPE zadržava veću toplinu i manje je vjerojatno da će ono što dolazi do emitera pobjeći.

Kad je sloj umjetne kože na 31°C smješten unutar komore od 22ºC, tradicionalna tekstura zagrijala je kožu na 36.9ºC. U režimu hlađenja, materijal je uspio zadržati temperaturu kože na 33.8ºC, ali kad je prebačen na zagrijavanje temperatura se onda povećala na 40.3ºC.

Kao rezultat svega toga, nekome tko posjeduje samo odjeću od ovog posebnog materijala bi moglo biti ugodno, a bez potrebe za uključivanjem grijanja ili klime, i to na temperaturama okoline od 13.9ºC  do 24.3ºC što je mnogo širi spektar nego što smo navikli dobivati od jednog komada odjeće. Jedino što biste morali učiniti je obrnuti odjeću kad se temperatura promijeni. U nekom zatvorenom prostoru, ovako nešto bi moglo u velikoj mjeri smanjiti potrošnju energije za hlađenje i grijanje.

Autori naglašavaju kako je nanoPE teško zamijeniti, ali niz materijala se može koristiti kao dvosloj, potencijalno pripremajući odjeću za specifične vremenske uvjete.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje