Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Opasni računalni crv prijeti korisnicima Facebooka!

Ukradene lozinke hakeri mogu iskoristiti za pristup drugim korisničkim računima i servisima poput mailova i korporativnih mreža.

Nova opasnost za korisnike najpopularnije društvene mreže na svijetu – mrežom se proširio crv Ramnit koji krade korisničke lozinke te je do sada ukrao više od 45 tisuća lozinki, objavili su iz sigurnosne kompanije Seculert.

S ukradenim podacima hakeri se lako mogu logirati na Facebook račune korisnika kojima su uzeli šifre te zatim njihovim prijateljima na ovoj društvenoj mreži slati maliciozne linkove, a postoji mogućnost da se spoje i na korporativne mreže.

Slanjem linkova drugim korisnicima, Ramnit će se širiti i dalje te će broj ugroženih korisnika na Facebooku biti sve veći. Ovaj crv prvotno je otkriven u travnju 2010. godine te su ga hakeri iskorištavali za krađu privatnih podataka i pristup mrežama financijskih institucija i nekih korporativnih mreža, a njegova nova varijanta napada korisnike Facebooka te su se na njegovom udaru ponajviše našli korisnici iz Velike Britanije i Francuske.

Ono što je posebno opasno u ovakvim situacijama, upozoravaju u Seculertu, jest da mnogi koriste iste šifre za različite račune i servise pa je tako brojnim korisnicima lozinka za Facebook ista kao i za pristup mailovima, korporativnim mrežama i drugim servisima te se ti podaci mogu iskoristiti za druge prevare i prikupljanje osjetljivih i privatnih informacija.

U Facebooku ipak nisu zabrinuti s Ramnitom – novinarima Huffington Posta rekli su da znaju za ovaj problem već oko tjedan dana te da su ‘poduzeli sve mjere da zaustave širenje ovog crva’.

Korisnike svoje društvene mreže upozorili su da ne klikaju na nepoznate i čudne linkove koje im prijatelji postavljaju na zid te da im odmah bilo kakve sumnjive aktivnosti na mreži.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju kako bi učenje korištenja Facebooka, ljudima starijima od 65 godina,  moglo pomoći pri jačanju kognitivnih sposobnosti. Preliminarni rezultati istraživanja sa...

Društvene znanosti

Zašto društvenim mrežama tako često dominira sadržaj loše kvalitete, koji usto redovito sadrži i netočne informacije? Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Human Behaviour,...

Društvene znanosti

Izmjerene razine kortizola govore sve

Psihologija

Mnogim korisnicima Facebooka je važno koliko će “lajkova” dobiti njihova najnovija fotografija, objava ili video. Sada se postavlja pitanje koliko mišljenje drugih osoba u...