Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Orgazam nedostižan za 63% žena?

Gotovo dvije trećine žena koje su dosad posjećivale svoje urološke klinike navele su da pate od seksualne disfunkcije, navodi se u dokumentu iz kolovoškog broja časopisa BJUI.

Disfunkcija nastupa sa starenjem u svim kategorijama osim orgazma, u preko polovice žena u dobi od 18 do 30 koje navode probleme s orgazmom, znatno više nego žene u dobi od 31 do 54. Znanstvenici su upitali 587 žena u dobi od 18 do 95 godina, koje su posjećivale Kliniku za urologiju u New Jerseyju, o šest ključnih područja ženske seksualne disfunkcije (ŽSD): pomanjkanje želje, problemi s uzbuđenjem, pomanjkanje lubrikacije, problem postizanja orgazma, nedostatak zadovoljstva i bol tijekom odnosa.

“Otkrili smo da 63% žena pati od ŽSD-a i da postoji značajna veza između ŽSD-a i dobi, statusa menopauze i korištenja selektivnih antidepresiva”, kaže koautorica dr. Debra Fromer, voditeljica Center for Bladder, Prostate and Pelvic Floor Health pri Hackensack University Medical Center, New Jersey. 12% žena obuhvaćenih studijom bile su dobi 18-30 godina, 27% ih je pripadalo starosnoj skupini 31-45, 25% je bilo starosti 46-54, 24% ih je bilo starosne dobi 55-70, a 12% starosti 70 i više godina. Prisustvovale su standardnoj američkoj urološkoj praksi skrbi za medicinska stanja kao što su urinarna inkontinencija, infekcije mokraćnog sustava, problemi sa zdjelicom i bubrežni kamenci.

Ključni rezultati ispitivanja jesu:

  • većina seksualno aktivnih dobnih skupina bile su žene od 31 do 45 godina (87%), 18 do 30 godina (85%) i 46 do 54 godine (74%). Oštar pad aktivnosti nastupa u žena od 55 do 70 godina (45%) te u žena starijih od 70 godina (15%).
  • najizraženiji problem bio je nedostatak želje (47%), zatim problemi s orgazamom (45%), pomanjkanje uzbuđenja (40%), nedostatak zadovoljstva (39%), nedostatak lubrikacije (37%) i bol (36% ).
  • pet od šest kategorija povećavalo se usporedno sa starenjem žena: želja 36 – 96%, uzbuđenje 27 na 54%, lubrikacija 26 na 45%, zadovoljstvo 28 na 88% i bol 10 – 56%.
  • jedina kategorija koja je odudarala od takvog trenda bio je orgazam, uz probleme izraženije u dobnoj skupini od 18 do 30 godina (54%) nego u dobnim skupinama od 31 do 45 (43%) i 46 do 54 (48%). U skupini od 55 do 70 godina zatim slijedi porast na 66% te na 87% kod žena starijih od 70 godina.

Najizraženiji su problemi prema dobnim skupinama bili:

  • 18-30: orgazam (54%), želja (36%) i zadovoljstvo (28%)
  • 31-45: želja (48%), orgazam (43%) i zadovoljstvo (40%)
  • 46-54: želja (65%), zadovoljstvo (53%) i orgazam (48%)
  • 55-70: želja (77%), orgazam (66%), zadovoljstvo (65%)
  • preko 70: želja (96%), zadovoljstvo (88%) i orgazam (87%).

“ŽSD može uvelike utjecati na kvalitetu života žene”, kaže dr. Fromer. “Samopoštovanje, osjećaj ispunjenosti i osobni odnosi mogu biti ozbiljno narušeni, pridonoseći tako teškim emocionalnim gubicima.” Znanstvenici su ustanovili značajnu povezanost glavnih kategorija seksualne disfunkcije, smanjenog fizičkog i emocionalnog zadovoljstva i opće dobrobiti. “Upravo zato važno je osigurati prepoznavanje problema, kao i njihovo rješavanje kad god je to moguće. Na primjer, niz hormona i drugi lijekovi pokazali su se korisnima kod žena sa ŽSD-om.”

Poznati su čimbenici rizika za ŽSD dob, povijest seksualnog zlostavljanja ili spolno prenosivih infekcija, depresija, niži socioekonomski status, životni stil, opće fizičko zdravlje i seksualno iskustvo. “Zanimljivo, naša studija uočila je vrlo slične razine disfunkcije u istovjetnoj turskoj studiji temeljenoj na starosnoj dobi”, dodaje dr. Fromer. “To svakako upućuje na biološke uzroke ŽSD-a umjesto na društvene ili kulturne čimbenike, iako i oni do određene mjere pridonose pojedinim psihološkim aspektima poremećaja.”

Izvor: Wiley-Blackwell

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Neuroznanost

Novo istraživanje o povezanosti neurona objavljeno je u časopisu Proceedings of National Academy of Sciences i otkrilo je zapanjujuće razlike u neurološkoj povezanosti između...

Psihologija

Ako ste ikada pomislili da tup izraz i djelomična zbunjenost na licu muškarca koji razgovara s nekom zgodnom ženom nisu ništa više od scena...

Oboljenja i poremećaji

Kronična bol na otvoru vagine, znana kao vulvodinija, je česta među ženama, no studija pokazuje kako mnoge žene oboljele od ove bolesti ne traže...

Oglašavanje