Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Osa koja koristi mrtve mrave za zaštitu gnijezda

Deuteragenia_ossarium

U novom istraživanju objavljenom ovog tjedna znanstvenici su opisali novu vrstu iz porodice osa putarica (Pompilidae) koja koristi nevjerojatnu strategiju za obranu svog potomstva. Naime, ova osa sakuplja mrtve mrave i slaže ih u svoje gnijezdo. Ovakvo ponašanje je po prvi puta zabilježeno u cijelom carstvu životinja.

Ose koriste brojne strategije kako bi zaštitile svoja gnijezda, poput kopanja rupa ili zauzimanja već postojećih šupljina u drveću. Prijašnja istraživanja su pokazala kako ose koje grade svoja gnijezda u različitim šupljinama stvaraju nekoliko stanica s ličinkama koje su razdvojene tankim stjenkama od biljnih ostataka, smole ili zemlje. Jednom kada ženke završe s izgradnjom gnijezda, polaganjem jajašaca i osiguravanjem hrane, grade vanjsku ulaznu (vestibularnu) stanicu koja je smještena ispred samog ulaza u gnijezdo. Nakon što završe s cijelim poslom, ženke osa napuštaju gnijezdo i svoje potomstvo te se više ne brinu za njega.

Strategije zaštite gnijezda igraju važnu ulogu u preživljavanju potomstva te su se znanstvenici u ovom istraživanju fokusirali na bolje razumijevanje tih strategija. U svrhu istraživanja na području jugoistočne Kine sakupili su više od 800 gnijezda s preko 1900 stanica s leglom koja pripadaju 18 različitih vrsta osa.

Nova vrsta i mrtvi mravi

Prilikom istraživanja otkrili su zanimljivo ponašanje vezano uz izgradnju gnijezda koje do sada nikada prije nije bilo zabilježeno u carstvu životinja. Naime, u preko 70 primjeraka gnijezda su otkrili da su vanjske ulazne stanice pune mrtvih mrava. Vrsta koja je koristila ovu strategiju zaštite svog gnijezda nije prije bila poznata znanosti te je u istom istraživanju opisana pod imenom Deuteragenia ossarium.

A) Poprečni presjek gnijezda vrste D. ossarium. Vidljive su pojedinačne stanice s ličinkama, razdvojene tankim stjenkama. B) Vanjska ulazna (vestibularna) stanica prepuna mrtvih mrava. C) Izolirani mravi; najčešće pronađena vrsta mrava je Pachycondyla astuta. D) Odrasla ženka ose D. ossarium.

A) Poprečni presjek gnijezda vrste D. ossarium. Vidljive su pojedinačne stanice s ličinkama, razdvojene tankim stjenkama. B) Vanjska ulazna (vestibularna) stanica prepuna mrtvih mrava. C) Izolirani mravi; najčešće pronađena vrsta mrava je Pachycondyla astuta. D) Odrasla ženka ose D. ossarium.

Jedna od zanimljivosti je i to da su znanstvenici kod ove vrste utvrdili nižu stopu parazitizma u odnosu na gnijezda sličnih vrsta. Znanstvenici smatraju da je to zato što su gnijezda D. ossarium manje osjetljiva na prirodne neprijatelje što dodatno podupire teoriju da vanjska, ulazna stanica služi kao prva linija obrane gnijezda. Kod ove vrste se vjerojatno radi o tome da se iz mrtvih mrava otpuštaju određeni spojevi koji zatim odbijaju prirodne neprijatelje osa.

Istraživanje je provela skupina njemačkih i kineskih znanstvenika, a rezultati su objavljeni jučer u časopisu PLOS ONE.

Izvori: Plos One, Portal Biologija

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Seks kod insekata čini se poprilično jednostavna stvar, no određena istraživanja o homoseksualnosti u svijetu kukaca ukazuju na to da ni kod njih stvari...

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Biljke i životinje

Znanstvenici u Švicarskoj smatraju da bi se širenje ambrozije, biljke izuzetno štetne za ljudsko zdravlje, moglo kontrolirati uz pomoć jednog insekta. Alergije izazvane ambrozijom...

Znanost

Ovo definitivno nisu klasični sićušni kukci