Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Otkriće ultra-velike strukture u udaljenom svemiru izaziva naše trenutno razumijevanje univerzuma

Otkriće ultra-velike strukture u udaljenom svemiru izaziva naše trenutno razumijevanje univerzuma
Shutterstock

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje i ima promjer od 1,3 milijarde svjetlosnih godina.

Ovo otkriće, koje je napravila doktorantica Alexia Lopez, pridružuje se ranijem otkriću Velikog luka, obje strukture nalaze se u istom kozmičkom susjedstvu. Alexia ističe da ove strukture izazivaju trenutna razumijevanja svemira, sugerirajući potrebu za novim teorijama poput Konformne cikličke kozmologije Sir Rogera Penrosea ili hipoteze o kozmičkim strunama Jima Peeblesa.

Veliki prsten i izazov kozmološkom principu

Otkriće Velikog prstena, zajedno s ranijim otkrićem Velikog luka, postavlja nove izazove za Kozmološki princip, koji pretpostavlja ravnomjerno raspoređenu materiju u svemiru. Veliki prsten, s oblikom poput vadičepa, i Veliki luk, koji izgleda kao ogromni polumjesec galaksija, premašuju teoretsku granicu veličine struktura od 1,2 milijarde svjetlosnih godina. Ova dva objekta su ne samo mnogo veća od te granice, već su i kozmološki susjedi, što dodatno potiče zanimanje.

Alexia Lopez, koja je otkrila ove strukture, naglašava da su one iznimno fascinantne, jer iz trenutnih teorija nije bilo za očekivati postojanje tako velikih struktura. Veliki prsten i Veliki luk nalaze se u blizini sazviježđa Boötes Herdsman, na istoj udaljenosti od Zemlje i u istom kozmičkom vremenu, što ukazuje na mogućnost da zajedno tvore još veći kozmološki sustav.

Ova otkrića otvaraju put za razmatranje novih teorija i pristupa u kozmologiji, kako bi se objasnili ovi neobični fenomeni.

Otkrića Velikog prstena i Divovskog luka, koje su učinili Alexia Lopez, dr. Roger Clowes s UCLanovog instituta Jeremiah Horrocks, i Gerard Williger sa Sveučilišta u Louisvilleu, predstavljaju kozmološku zagonetku. Ove strukture su toliko udaljene da je njihova svjetlost putovala pola života svemira da bi došla do nas, iz vremena kada je svemir bio znatno manji.

Ovi objekti su otkriveni pomoću metode koja koristi apsorpcijske linije u spektrima kvazara iz Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Kao i u slučaju Divovskog luka, istraživači su promatrali Magnezij-II apsorpcijske sustave osvijetljene kvazarima, koji su daljni i izrazito svijetli objekti. Kvazari služe kao snažne svjetiljke, osvjetljavajući slabije galaksije koje se nalaze između njih i Zemlje, koje inače ne bi bile vidljive.

Ova otkrića, predstavljena na 243. sastanku Američkog astronomskog društva, donose nova pitanja o strukturi i evoluciji svemira. Njihov izazov prema Kozmološkom principu i razumijevanju svemira može potaknuti razvoj novih teorija i pristupa u kozmologiji.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...

Astrofizika

Analizirajući duboke optičke slike iz IAC Stripe 82 Legacy projekta, međunarodni tim astronoma slučajno je otkrio novu gotovo tamnu galaksiju. Novootkrivenu galaksiju, nazvanu “Nube”,...