Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Otkriće unutar kalifornijske špilje sugerira da su pećinski umjetnici kombinirali halucinogene droge i umjetnost

Foto: Ilustracija - Pixabay

Crteže pronađene u pećinama širom svijeta povezuju manje-više iste karakteristike i isti uzorci, a nova istraživanja crteža nastalih prije pet tisućljeća dovela su stručnjake do nekih novih zaključaka. Čini se da su njihovi autori možda bili pod utjecajem droga dok su oslikavali.

Proučavajući pećinu Pinwheel u južnoj Kaliforniji, koja je ime i dobila po crtežu na njenom “stropu”, stručnjaci su utvrdili da su neki crteži jedinstveni, prenosi Science.

Spomenuti crtež je u obliku kotača i podsjeća na cvijet Datura koji u svojem sastavu sadrži alkaloide koji čine psihoaktivni spoj. Stručnjaci su u udubinama zidova ove pećine pronašli sažvakane ostatke tog cvijeta.

Ostaci su pronađeni još prije 13 godina, a iako iz njih nije bilo moguće izvući tragove DNK, znanstvenici su uspjeli doći do zaključka da se radi o cvijetu Datura.

Na temelju tog otkrića i zaključka postavili su hipotezu da su crteži nastali upravo pod utjecajem halucinogena kojeg su tadašnji ljudi, stanovnici pećine, izvlačili žvakanjem tog cvijeta. Ipak, tvrde stručnjaci, crteži nisu nastali kao rezultat psihoaktivnog utjecaja, već zato što je ta biljka za njih bila vrlo važna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

U indonezijskoj špilji otkriveni su skeletni ostaci čovjeka kojem je amputirana noga. Procjenjuje se da su ostaci stari oko 31.000 godina, što je do...

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.

Među starijim osobama koje često obilaze umjetničke galerije i muzeje, odlaze na kazališne predstave i koncerte uočen je dulji životni vijek nego kod onih koji...

Bili toga svjesni ili ne, vjerojatno ste i sami zagovornik stereotipa kako su izrazito kreativni ljudi mentalno nestabilniji od prosjeka generalne populacije. Često ćemo...

Oglašavanje