Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkriven dinosaur s neobičnom lubanjom sličan T-Rexu

Foto: Jorge Blanco i Journal of Vertebrate Paleontology

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije 80 milijuna godina.

Fosilizirani ostaci ove životinje (Llukalkan aliocranianus) uključuju izvrsno očuvanu cijelu lubanju, a pronađeni su u Baho de la Carpa u Argentini. Navodi se da “Llukalkan” znači “onaj koji izaziva strah” na jeziku autohtonog naroda Mapuche, a aliocranianus je latinski naziv za “neobičnu lubanju”, prenosi CNN.

Ovaj dinosaur je dio obitelji Abelisaurida, stvorenja koje bi izgledom u velikoj mjeri podsjećalo na Tiranosaurus Rexa, ali ga izdvaja neobično kratka i duboka lubanja s velikim kvrgama i rogovima. Bio je najmanje 5 metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim područjima prapovijesnog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktiku, Australiju i Južnu Ameriku.

Istraživanje objavljeno u Journal of Vertebrate Paleontology pokazalo je da je najizrazitija značajka ovog dinosaura bio mali sinus ispunjen zrakom u zoni srednjeg uha, koji do sad nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.

To znači da je Llukalkan vjerojatno čuo drugačije, a vjerojatno i bolje od ostalih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

“Posebnost ovog dinosaura je u tome što u predjelu ušiju ima šupljine koje drugi abelisauridi nisu imali, što bi moglo dati ovoj vrsti drugačije sposobnosti, a možda i veći raspon sluha. To je, zajedno s izoštrenijim njuhom, moglo pružiti velike mogućnosti grabežljivcu ove vrste”, rekao je vodeći autor istraživanja Federico Gianechini, paleontolog s Nacionalnog sveučilišta u San Luisu u Argentini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičaste boje, zbog još nerazjašnjenih pojava koje bi, kako lokalni ekolozi strahuju, mogle...

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Arheologija i paleontologija

Kad je paleontolog Thomas Mörs zavirio u mikroskop dok je sortirao sitne fosile stare 40 milijuna godina, pronađene na otoku Seymour u blizini vrha...

Evolucija

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet...

Oglašavanje