Connect with us

Hi, what are you looking for?

Otkriven dinosaur s neobičnom lubanjom sličan T-Rexu

Foto: Jorge Blanco i Journal of Vertebrate Paleontology

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije 80 milijuna godina.

Fosilizirani ostaci ove životinje (Llukalkan aliocranianus) uključuju izvrsno očuvanu cijelu lubanju, a pronađeni su u Baho de la Carpa u Argentini. Navodi se da “Llukalkan” znači “onaj koji izaziva strah” na jeziku autohtonog naroda Mapuche, a aliocranianus je latinski naziv za “neobičnu lubanju”, prenosi CNN.

Ovaj dinosaur je dio obitelji Abelisaurida, stvorenja koje bi izgledom u velikoj mjeri podsjećalo na Tiranosaurus Rexa, ali ga izdvaja neobično kratka i duboka lubanja s velikim kvrgama i rogovima. Bio je najmanje 5 metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim područjima prapovijesnog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktiku, Australiju i Južnu Ameriku.

Istraživanje objavljeno u Journal of Vertebrate Paleontology pokazalo je da je najizrazitija značajka ovog dinosaura bio mali sinus ispunjen zrakom u zoni srednjeg uha, koji do sad nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.

To znači da je Llukalkan vjerojatno čuo drugačije, a vjerojatno i bolje od ostalih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

“Posebnost ovog dinosaura je u tome što u predjelu ušiju ima šupljine koje drugi abelisauridi nisu imali, što bi moglo dati ovoj vrsti drugačije sposobnosti, a možda i veći raspon sluha. To je, zajedno s izoštrenijim njuhom, moglo pružiti velike mogućnosti grabežljivcu ove vrste”, rekao je vodeći autor istraživanja Federico Gianechini, paleontolog s Nacionalnog sveučilišta u San Luisu u Argentini.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Najmanje 12 odraslih kitova i jedan mlađi kit nađeni su mrtvi u posljednjih nekoliko dana u Golfo Nuevo, vodama južne argentinske atlantske obale, oko...

Zemlja

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičaste boje, zbog još nerazjašnjenih pojava koje bi, kako lokalni ekolozi strahuju, mogle...

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Advertisement