Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkriven drevni izgubljeni grad zakopan pod zemljom

Arheolozi su otkrili ostatke izgubljenog grada na vrhu brijega na ravnicama Tesalije u Grčkoj, oko 300 km sjeverno od Atene.

Starost naselja procjenjuje se na oko 2500 godina, s najvećim dijelom zakopanim pod zemljom, što je razlog zašto ga istraživači u području do sada nisu uspjeli uočiti.

Istražujući ruševine sela Vlochós na brdu Strongilovoúni, arheolozi su naišli na ostatke kula, zidova i gradskih vrata koje pripadaju drevnom gradu na području za koje se do tada gledalo kao na zabit, zbog činjenice da nije bilo lako uočljivih ostataka.

Ipak, tim je brzo shvatio da su naišli na područje bivše metropole.

s1

“Našli smo na gradski trg i mrežu ulica koje ukazuju da se radi o prilično velikom gradu. Područje unutar gradskih zidina veće je od 40 hektara,” u priopćenju objašnjava vođa tima Robin Rönnlund.

“Također smo otkrili drevnu keramiku i novac koji pružaju dokaz da se radilo o poprilično velikom gradu.”

38739783

Najstariji nalazi su iz perioda približno 500 godine prije nove ere, ali izgleda kao da je grad cvjetao od četvrtog do trećeg stoljeća prije nove ere nakon čega je iz nekog razloga napušten, možda zbog dolaska rimskih osvajača.

Umjesto da iskapaju okolni teren kako bi došli do ostataka grada, arheolozi namjeravaju koristiti radar za pregled podzemnih ostataka bez nanošenja bilo kakve štete.

“Ono što se u prošlosti smatralo ostacima nekog nevažnog naselja na brežuljku danas se gleda kao na ostatke grada visokog značaja”, rekao je Rönnlund, dodajući da “činjenica da nitko do sada nije istražio brdo ostaje misterija.”

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...