Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Otkriven eksperimentalni krvni test za ubrzanu dijagnozu autizma

Foto: Pixabay

Novosti ranog predviđanja budućeg dijagnosticiranja autizma.

Znanstvenici koji su otkrili eksperimentalni krvni test za autizam kažu da bi isti mogao otkriti budući autizam u više od 96 % slučajeva, i to u širokom spektru. To bi omogućilo što raniju dijagnozu ovog poremećaja.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u PLoS Computational Biology su posljednji u nizu napora za razvijanje krvnog testa za poremećaje autističnog spektra, za koje se procjenjuje da pogađaju 1.5 % sve djece. Uzrok i dalje ostaje nepoznat, iako se mnogim studijama dokazalo da cijepljenje u djetinjstvu nije među uzrocima.

„Nada ovakvih testova, ukoliko se pokažu točnima, jest da uvjere roditelje koji strahuju od autizma djeteta jesu li u pravu te da im možda pomogne u razvoju tretmana“, poručio je koautor studije dr. Juergen Hahn s njujorškog Rensselaer Polytechnic instituta.

Testovi bi također mogli ubrzati dob postavljanja dijagnoze. Autizam sadrži širok spektar bolesti i kreće se ili od raspona duboke nesposobnosti za komunikaciju i mentalne retardacije do nekih relativno blagih simptoma poput Aspergerovog simptoma.

Većina djece nema dijagnozu sve do četvrte godine, iako je to ponekad moguće ustanoviti u drugoj i trećoj godini života. Dr. Hahn i kolege su mjerili razine 24 proteina povezanih s autizmom i otkrili su njih pet koji su, u pravoj kombinaciji, najbolji za predviđanje budućeg stanja, a koje može varirati po težini i manifestaciji.

Dr. Max Wiznitzer iz Clevelanda, koji nije sudjelovao u studiji, nazvao je cijelo istraživanje „zanimljivim, no ne prijelomnim“ pojasnivši kako je potrebno testirati ga na ipak mnogo djece u riziku. „Pred njima je dug put prije negoli pokažu ima li taj test toliko značenje“, rekao je.

Znanstvenici su izveli kombinacije testiranjem 83 djece. Svi su bili u dobi između tri i deset godina i već su imali dijagnozu autizma. Pronađena „autistična kombinacija proteina“ je bila prisutna kod njih 97.6 % i bila je odsutna kod 96.1 % zdrave djece koju su ispitali (ukupno 76 njih zdravih).

Rana predviđanja budućih dijagnoza autizma su kod znanstvenika prilično u jeku, jer je već poznat slučaj predviđanja putem magnetske rezonance mozga, koji je bio uspješan u 80 % slučajeva.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...

Zdravlje i Medicina

Prema novom istraživanju koje nam dolazi sa Sveučilišta Stanford, izgleda da se organizacija mozga razlikuje kod dječaka i djevojčica s autizmom. Navedene razlike su...

Biologija

Dobro gospodarenje vodom kao jednim od najvrjednijih prirodnih bogatstava podrazumijeva očuvanje dobre kvalitete voda. Trenutačne tradicionalne tehnike uzorkovanja vode su dugotrajne, ograničene dostupnošću taksonomskih...

Zdravlje i Medicina

Cjepiva protiv koronavirusa, lažni negativni testovi i COVID putovnice prodaju se na dark webu. Cijene se kreću između 500 i 750 dolara za dozu...