Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Otkriven gen koji je odgovoran za erektilnu disfunkciju

Ovo bi moglo rezultirati boljim liječenjem

Američki znanstvenici su otkrili nešto zanimljivo. U pitanju je genska varijacija koja je djelomično odgovorna za erektilnu disfunkciju. Evo zašto je to važno.

U članku koji je objavljen početkom ovog tjedna u časopisu Američke akademije znanosti (PNAS) stoji kako će to otkriće biti bitno za liječenje tog neugodnog poremećaja.

Naime, na golemom lancu ljudske DNA su znanstvenici otkrili jedno posebno mjesto na kojem se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom.

Geni i rizici za probleme

„Kod onog muškaraca koji posjeduju jednu kopiju te varijacije postoji za 26% uvećan rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu na ostali dio muške populacije. Kod one skupine muškaraca koja ima dvije te kopije, opasnost je veća za čak 59%“, objasnio glavni autor studije Eric Jorgenson.

Rezultati dobiveni u studiji se temelje na podacima koji su prikupljani na 36,649 pacijenata kalifornijske neprofitne organizacije Kaiser Permanente.

Po podacima koji se odnose na područje Sjedinjenih Američkih Država prosječno od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac.

Otkriće genske varijacije je od velike važnosti kad se uzme u obzir razlog nastanka poremećaja. Naime, za trećinu svih rizika od erektilne disfunkcije su odgovorni genski čimbenici. Od toga se 2% odnosi na gensku varijantu koju su otkrili Jorgenson i njegovi kolege u spomenutoj studiji.

Autori podsjećaju i kako na ovu mušku boljku mogu također utjecati pretilost, dijabetes te kardiovaskularne bolesti.

“Raspoloživi načini liječenja ovog erektilnog poremećaja uopće ne djeluju na polovicu muškaraca uključenih u liječenje. Ipak, ako uspijemo razviti nove načine liječenja koji će baš ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo uspjeti pomoći”, zaključio je Jorgenson.

Možda će vas zanimati

Genetika

Važna poglavlja naše povijesti, poput uspona i pada Mongolskog carstva, ostavljaju neizbrisiv trag na našim genima. Istraživanja gena suvremenih ljudi pokazuje nam kako su...

Genetika

Studija koju su proveli istraživači na američkom Državnom sveučilištu Michigan otkriva kako su neke žene genetski podložnije pritisku i želji za mršavijom figurom tijela....

Evolucija

Evolucijom je muški spol razvio zdravije gene zahvaljujući svojim genetskim vezama sa ženama, pokazalo je jedno istraživanje. Iako je, kažu istraživači, učinak kulture poprilično...

Genetika

Kako tijelo stari javljaju se fizičke promjene – bore na koži, fizički napor je sve izraženiji. No postoje i manje vidljivi procesi koji se...