Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zvijezde i Sunce

Otkriven najbliži zvjezdani sustav u posljednjih sto godina

Par novootkrivenih zvijezda, kako piše u znanstvenom radu koji će biti objavljen u časopisu Astrophysical Journal Letters, treći je najbliži zvjezdani sustav našem Suncu. Taj dvojac je najbliži zvjezdani sustav otkriven od 1916. godine, a zasluga pripada Kevinu Luhmanu, pridruženom profesoru astronomije i astrofizike na Sveučilištu Penn State, također istraživaču u Centru za egzoplanete i nastanjive svjetove tog Sveučilišta.

WISE-J104915.57-531906

WISE J104915.57-531906 sa Suncem u pozadini. (Credit: Janella Williams, Penn State University)

Obje zvijezde u novootkrivenom binarnom sustavu su smeđi patuljci (zvijezde čija je masa premalena da bi postale dovoljno vruće i pokrenule fuziju vodika). Kao posljedica toga, one su relativno hladne i tamne, te više sliče divovskim planetima poput Jupitera, nego sjajnim zvijezdama poput Sunca.

“Udaljenost do ovog para smeđih patuljaka iznosi 6,5 svjetlosnih godina – može se reći, tako blizu da su televizijski signali sa Zemlje iz 2006. godine već sada došli do njih”, rekao je Luhman. “To će biti izuzetno povoljan prostor za “lov” na planete, jer je jako blizu Zemlji, što prilično olakšava potragu za planetima koji eventualno kruže oko tih smeđih patuljaka. Budući da nam je to treći najbliži zvjezdani sustav, mogao bi u dalekoj budućnosti biti jedno od prvih odredišta za ekspedicije s ljudskom posadom izvan našeg Sunčevog sustava”, rekao je Luhman.

Ovaj zvjezdani sustav nazvan je  “WISE J104915.57-531906”, jer je otkriven na cjelokupnoj karti neba koja je izrađena na osnovi promatranja NASA-inog satelita Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Samo je malo udaljeniji od druge najbliže zvijezde, Barnardove, koja je otkrivena 1916. na udaljenosti 6 svjetlosnih godina od Sunca. Najbliži zvjezdani sustav sastoji se od zvijezda Alpha Centauri, koji je otkriven još 1839. godine, a nalazi se na udaljenosti od 4,4 svjetlosne godine od Sunca, i od zvijezde slabijeg sjaja Proxima Centauri koja je otkrivena 1917. godine,  a njena udaljenost iznosi 4,2 svjetlosne godine.

Edward (Ned) Wright, glavni istraživač na projektu satelita WISE je rekao: “Glavni cilj, kada smo predlagali istraživanje satelitom WISE, bio je pronaći zvijezde koje su najbliže Suncu. WISE 1049-5319 je, bez ikakve konkurencije, najbliži zvjezdani sustav koji smo pronašli, do sada, koristeći se podatcima dobivenim ovim satelitom, a pomnije promatranje ovog dvojnog sustava velikim teleskopima kao što je Gemini ili James Web teleskop koji će biti operativan u bliskoj budućnosti, razotkriti će nam mnogo o zvijezdama manje mase koje su poznate pod nazivom smeđi patuljci.” Wright je voditelj katedre fizike pri institutu David Saxon, te profesor fizike i astronomije na Sveučilištu UCLA.

Astronomi su dugo nagađali o postojanju dalekog, tamnog tijela koje kruži oko Sunca, a neki su taj hipotetski objekt nazivali Nemesis. Ipak, Luhman je zaključio: “Možemo odbaciti ideju da je novootkriveni sustav smeđih patuljaka upravo to tijelo (Nemesis), zato što se kreće nebom jako brzo da bi bilo u orbiti oko Sunca.”

Da bi otkrio taj novi zvjezdani sustav, Luhman je proučavao snimke neba dobivene putem satelita WISE koje su nastale u razdoblju od 13 mjeseci, a ta promatranja su završila 2011. godine. Za vrijeme svoje misije, WISE je promotrio svaku točku nebeskog svoda 2 do 3 puta. “Na osnovu ovih slika, istog područja, ali u različitom vremenu, mogao sam razaznati da se ovaj sustav kreće nebom jako brzo – a to mi je bio bitan dokaz da je, vjerojatno, jako blizu našem Sunčevom sustavu”, rekao je Luhman.

Nakon što je uočio njegovo ubrzano gibanje na snimkama teleskopa WISE, Luhman je krenuo u lov; otkrivanje moguće obližnje zvijezde, pregledavajući neke starije snimke neba. Pronašao je da je, zbilja, bila zabilježena na snimkama koje su napravljene u periodu od 1978. do 1999. u raznim projektima promatranja neba (the Digitized Sky Survey, the Two Micron All-Sky Survey, i the Deep Near Infrared Survey of the Southern Sky). “Na osnovi toga kako se ovaj zvjezdani sustav “premještao” na snimkama projekta WISE, mogao sam zaključiti i predvidjeti gdje bi se trebao nalaziti u prošlosti, to jest na starim kartama neba, i zaista, bio je tamo”, rekao je Luhman.

Kombinirajući otkrića ovog zvjezdanog sustava na raznim snimkama, Luhman je mogao izmjeriti njegovu udaljenost metodom paralakse koja uključuje prividni pomak zvijezde na nebu prouzročen kruženjem Zemlje oko Sunca. Zatim je koristio the Gemini South teleskop smješten na planini Cerro Pachón u Čileu, da bi dobio spektar boja koji sustav odašilje, i pokazalo se da ima jako niske temperature, i stoga je to značilo da se radi o smeđem patuljku (patuljcima). “I kao neočekivani bonus, jasne slike s Geminija još su otkrile da je taj objekt, u stvari, ne jedan već dva smeđa patuljka koji kruže jedan oko drugog”, rekao je Luhman.

“Bilo je tu puno detektivskog posla,” nastavio je on.”Postoje milijuni infracrvenih točkica svjetlosti na nebu, a tajna je koja bi od njih – ako je uopće ijedna i jest- mogla biti zvijezda koja je jako blizu našem Sunčevom sustavu.”

Izvor: Penn State

Možda će vas zanimati

Advertisement