Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Otkriven novi izvor energije!

Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) Instituta za Tehnologiju u Massachusettsu i Sveučilišta RMIT su napravili pothvat vrijedan pažnje otkrivajući nevjerojatan novi način generiranja i čuvanja energije. Odnos generirane energije naspram izvoru energije je tri do četiri puta veći nego li omjer u poznatim litij – ionskim baterijama najnovije generacije.

Dok je bio na odmoru 2009-2010., pomoćni profesor Dr. Kourosh Kalantar-Zadeh, s Fakulteta za Električni i Kompjuterski Inženjering odlučio je nastaviti svoju karijeru na MIT-u unutar grupe profesora Michaela Stranoa koji se bavio istraživanjem nanotehnologije.

Tim se bavio mjerenjem akceleracije kemijskih reakcija unutar nano-cijevi, tada su otkrili reakciju koja je stvarala energiju.

Oba dva znanstvenika su združili svoje ekspertize u kemiji i nano materijalima kako bi istražili ovaj novo-otkriveni fenomen.Njihova studija nosi naziv: Nanodynamite: Fuel-coated nanotubes – Nano-dinamit: Nano-cijevi omotane gorivom, u kojemu stoji da Nano-dinamit može osigurati izboj energije u najmanjim sustavima, istraživanje objavljeno u prosinačkog broja žurnala IEEE Spectrum Magazine, koji izlazi u sklopu IEEE-a najvećeg svjetskog energetskog udruženja.

Profesor Dr. Kourosh Kalantar-Zadeh je izjavio kako njegov eksperimentalni sustav, baziran na materijalima koji su proizašli iz nano-tehnologije – ugljične nano-cijevi – generira energiju na način koji znanstvenici prije nisu imali prilike vidjeti.

„Kada obložimo nano-cijevi gorivom od nitro celuloze i zapalimo ga na jednom kraju, započinje val sagorijevanja duž nano-cijevi koja je odličan vodič i izolator od topline koju stvara zapaljeno gorivo. Još je važnije da proces sagorijevanja stvara snažnu električnu struju.“

„Naše otkriće toplinskog vala koje najbolje djeluje kroz nano-cijevi jer one imaju dualnu provodljivost, stvarajući termo-elektricitet na jednoj strani, to jest na kraju koji ne sagorijeva.“

„Ovo je za sada najbolji poznati način stvaranja energije uz pomoć termo-električnih procesa u kojemu nema problema s proizvodnjom i izvedbom povezanih s minimalističkim dimenzijama.“

„Ovaj sustav ima mnogostruke mogućnosti uporabe koje trebamo ispitati naročito u vidu eksploatacije ovog egzotičnog vala i naravno želja nam je da otkrijemo nije li ovo val budućnosti.“

Izvor: RMIT University, Matrix World

Tražili ste na googlu:

novi izvori energije

Nastavi čitati
Možda vas zanima...

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

13 komentara

13 Comments

 1. Iwan Ovnov Sudarić

  veljača 15, 2012 kod 10:45 pm

  Još da nađe primjenu u uređajima.
  Jedino što napredak koči su upravo one, baterije.

 2. Toni Tao

  veljača 15, 2012 kod 10:46 pm

  odavno su pronadeni novi izvori energije! kad nestane nafte, oni vec imaju back up plan!

 3. Andrija Joković

  veljača 15, 2012 kod 10:49 pm

  ne verujem

 4. Iwan Ovnov Sudarić

  veljača 15, 2012 kod 10:49 pm

  Da, ali ovdje se ne radi o nafti.
  Ajd pročitaj članak.

  Bazirani smo više za baterije, što ne?

 5. Dražen Žendra

  veljača 15, 2012 kod 10:49 pm

  Kakva vrsta na mobu sam

 6. Anita Opat

  veljača 15, 2012 kod 10:54 pm

  nije istina…jedino sta napredak od nafte i sl.proizvoda koci, je njihova vrijednost na trzistu i pusti ugovori velikih korporacija, koje trenutno svijet vode… da nema tih korporacija, vec danas bi zivjeli sa obnovljivom energijom u svakoj kuci… do tada, dok se ne srusi imerij i bogatstvo steceno iskljucivo na tome, nema nam nikom pomoci…obnovljiva energija ce biti toliko skupa da je skoro i cudna (iako postoji vec dugi niz godina) i nema sanse da bude izvor energije za sve, jer se na tome tada ne bi profitiralo i to bi unistilo sve prevelike kapitaliste diljem svijeta…dakle otkrice nije vise izum…trebamo izumiti kako se rijesiti govana korporacijskih koji od nafte i sl. profitraju u nedogled

 7. Iwan Ovnov Sudarić

  veljača 15, 2012 kod 11:14 pm

  Pa naravno Anita.
  U tome i jest problem.
  Monopol, lobiji velikih.

  Kao recimo kod nas naš dragi Ivica (Konzum).
  Sve što si rekla, vrijedi i za ovo.

  Mislim da se o tome ne mora pričati, da se to već zna od pojave kapitalizma.

 8. Domagoj Puljić

  veljača 15, 2012 kod 11:29 pm

  Ja cu se maskirat u ninja kornjacu

 9. Mirko Kuric

  veljača 15, 2012 kod 11:33 pm

  još1987 sam čitao o stroju koji koristi mangan o još neke kemijske elemente .stvar je zatvorenog tipa ,koristiš brzinu elektrona za dobivanje magnetskog polja a pri tome ne trošiš ništa (njemački perpetum mobile) koji je naglo utihnuo a bio je bum znanosti!!

 10. Dino Alberini

  veljača 16, 2012 kod 7:27 am

  Mirko, ne možeš zaobići zakone termodinamike. Zato perpetuum mobile ne postoji. Ne treba ti mangan, ohladi živu i imaš istu stvar, ali u trenutku kad pokušaš uzeti energiju iz sustava stvar prestane funkcionirati. Kao HHO hoax.

 11. Saša Knežević

  veljača 17, 2012 kod 11:26 am

  Kada su pitali Konfučija (Konfucije), koja su to tri stuba na kojima počiva svaka država. On je odgovorio:
  1. MORAL
  2. RED
  3. ZNANJE.
  Zanimljivo, ZNANJE je stavio – tek na treće mjesto !
  Kako staram, vidim da je čikica bio u pravu.
  ZNANJE BEZ MORALA JE N U L A.
  Pozd. svima…sks.

 12. Andjel Moredu

  veljača 20, 2012 kod 4:02 pm

  Hrvatski mali covjek je izumio alobodni izvor snage koji moze zamjeniti fosilna i ne-fosilna goriva i nuklearke, stroj sa slobodnim izvorom snage nikad ne prestaje raditi tako sve dok ima i postoji sila teza u nasoj planeti zemlji.
  Tu formulu je dobio Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic i
  probajte da vam on pokaze tu ponudu koju je dobio od tog Hrvatskog malog covjeka, ako vam Josipovic pokaze tu ponudu u njoj ce te vidjeti i drugu formulu koja je razbila silu teza.

  • Stanko Stokić

   travanj 27, 2012 kod 6:50 pm

   Andjele, al si sad nasro svašta! Niš te nisam razumio, ne trabunjaj bez veze ako neznaš o čemu pišeš!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh