Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Otkriven novi mjesec u Sunčevu sustavu

americaspace-mjesec

Astronomi su, koristeći se podacima koje je prikupio teleskop Hubble, otkrili novi mjesec u solarnom sustavu. Ovaj se nalazi u orbiti patuljastog planeta Makemake, koji se nalazi u Kuiperovu pojasu, daleko iza Neptunove orbite.

Novopronađeni mjesec – trenutna oznaka glasi S/2015 (136472) 1, no jednostavnosti radi koristi se MK 2 – promjera je oko 160 km te kruži oko matičnog svijeta na udaljenosti od 21.000 km. Astronomi će se nanovo poslužiti Hubbleom kako bi dobili više informacija o ovom dalekom nebeskom dvojcu; temeljem odnosa između ta dva tijela bit će moguće izračunati gustoću Makemakea, utvrditi njegov kemijski sastav te usporediti ga sa sastavom ostalih patuljastih planeta koji se nalaze u Kuiperovu pojasu.

Hubbleova snimka koja je otkrila postojanje satelita u Makemakeovoj orbiti (Credit: NASA)

Hubbleova snimka koja je otkrila postojanje satelita u Makemakeovoj orbiti (Credit: NASA)

Jednom kad se utvrdi točna orbita MK 2 oko Makemakea, znat će se i njegovo porijeklo. Ukoliko je orbita kružna, to će značiti kako je MK 2 nastao tijekom nekog pradavnog sudara između Makemakea i drugog nebeskog tijela. Na takav je način, primjerice, nastao naš Mjesec. Ukoliko se pak pokaže kako je orbita eliptična, to znači da je MK 2 nekoć lutao svemirom sve dok nije bio zarobljen Makemakeovom gravitacijom.

Umjetnički prikaz patuljastog planeta Makemake i njegova mjeseca (Credit: NASA/ESA/A. Parker)

Umjetnički prikaz patuljastog planeta Makemake i njegova mjeseca (Credit: NASA/ESA/A. Parker)

Aktualne snimke s Hubblea, pomoću kojih je MK 2 otkriven, upućuju kako maleni mjesec vjerojatno nema zajedničke korijene sa svijetom oko kojega kruži: njegova je površina, naime, crna kao ugljen i kao takva sušta suprotnost površini Makemakea, koji je drugi najsvjetliji član Kuiperova pojasa, odmah poslije Plutona.

Makemakeova udaljenost od Sunca, inače, u prosjeku iznosi 45,7 astronomskih jedinica (1 AJ iznosi 150 milijuna km, što je prosječna udaljenost Zemlje od Sunca) te načini jednu revoluciju oko njega svakih 309 godina. Dio je obitelji patuljastih planeta u koje se, osim njega, ubrajaju još Pluton, Ceres, Eris i Haumea.

Patuljasti planeti Sunčeva sustava (Credit: space.com)

Patuljasti planeti Sunčeva sustava (Credit: space.com)

Izvor: space.com

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Misija je poslala nove fotografije Ceresa.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Sunčev sustav mjesto je u kojem živimo. Napučeno je neobičnim planetima, mjesecima i fenomenima koje ne možemo objasniti niti uz najbujniju maštu. Stvari koje...

Planete i mjeseci

Kad je u pitanju život izvan Zemlje naše oči su uprte put Marsa i Europe. Ipak, novi nas oblici života možda čekaju tek na...