Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Otkriven novi način za oživljavanje iskorištenih litij-ionskih baterija

Foto: TNW

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu.

Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti postupni gubitak litija koji je zaslužan za gubitak performansi baterije.

Kroz postupak elektrolize znanstvenici su uspjeli obnoviti litij u baterijskim elektrodama, a zatim su usporedili performanse “osvježenih” elektroda s onima iz potpuno nove baterije. Rezultati su pokazali da je “re-lithiation” proces uspio, a sposobnost i kapacitet punjenja stare baterije bili su gotovo jednaki kao i kod potpuno novih, piše TNW.

To zapravo ne znači da “oživljena” baterija može zamijeniti novu, već da potencijalno može smanjiti troškove i složenost recikliranja dijelova i materijala baterija.

Trenutne metode, koje se bave degradiranom baterijskom strukturom, zahtijevaju skupe i energetski dugotrajne procese odvajanja i pročišćavanja materijala prije nego što se mogu ponovno upotrijebiti.

“Ponovnom upotrebom struktura baterija možemo izbjeći velik dio rada uobičajenog za reciklažu, a istovremeno štedimo energiju”, objasnila je Tanja Kallio, profesorica sa Sveučilišta Aalto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Ispijanje piva je omiljeni ritual mnogih ljudi iz svih sfera života. Međutim, prema navodima znanstvenika pivo nije dobro za zdravlje i može uzrokovati niz...

Arheologija i paleontologija

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude diljem svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerojatno izgledale. Istraživači...

Biotehnologija

Južnokorejski znanstvenici objavili su da su razvili umjetni materijal nalik koži, inspiriran prirodom, koji može brzo mijenjati svoje boje poput kameleona koji se prilagođava...

Tehnologija

Sadašnji nosivi uređaji za svoj rad trebaju baterije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Novi moderni uređaji možda bi mogli raditi bez ograničenja,...

Oglašavanje