Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Otkriven novi način za oživljavanje iskorištenih litij-ionskih baterija

Foto: TNW

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu.

Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti postupni gubitak litija koji je zaslužan za gubitak performansi baterije.

Kroz postupak elektrolize znanstvenici su uspjeli obnoviti litij u baterijskim elektrodama, a zatim su usporedili performanse “osvježenih” elektroda s onima iz potpuno nove baterije. Rezultati su pokazali da je “re-lithiation” proces uspio, a sposobnost i kapacitet punjenja stare baterije bili su gotovo jednaki kao i kod potpuno novih, piše TNW.

To zapravo ne znači da “oživljena” baterija može zamijeniti novu, već da potencijalno može smanjiti troškove i složenost recikliranja dijelova i materijala baterija.

Trenutne metode, koje se bave degradiranom baterijskom strukturom, zahtijevaju skupe i energetski dugotrajne procese odvajanja i pročišćavanja materijala prije nego što se mogu ponovno upotrijebiti.

“Ponovnom upotrebom struktura baterija možemo izbjeći velik dio rada uobičajenog za reciklažu, a istovremeno štedimo energiju”, objasnila je Tanja Kallio, profesorica sa Sveučilišta Aalto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Tvrtka Tesla razmatra izgradnju rafinerije litija na obali zaljeva Teksasa, jer želi osigurati opskrbu ključnom komponentom koja se koristi u baterijama usred rastuće potražnje...

Arheologija i paleontologija

U indonezijskoj špilji otkriveni su skeletni ostaci čovjeka kojem je amputirana noga. Procjenjuje se da su ostaci stari oko 31.000 godina, što je do...

Fizika i Kemija

Više stotina znanstvenika diljem svijeta, okupljenih u jednom od najvećih istraživačkih i tehnoloških projekta današnjice, traga za čistom fuzijskom energijom. Institut Ruđer Bošković u...

Psihologija

Stres i brige, kao i ubrzani način života sve više zadaju probleme ljudima. Bilo da se radi o zabrinutosti za posao, obitelj ili zdravlje,...

Oglašavanje