Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tehnologija

Otkriven novi način za oživljavanje iskorištenih litij-ionskih baterija

Foto: TNW

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu.

Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti postupni gubitak litija koji je zaslužan za gubitak performansi baterije.

Kroz postupak elektrolize znanstvenici su uspjeli obnoviti litij u baterijskim elektrodama, a zatim su usporedili performanse “osvježenih” elektroda s onima iz potpuno nove baterije. Rezultati su pokazali da je “re-lithiation” proces uspio, a sposobnost i kapacitet punjenja stare baterije bili su gotovo jednaki kao i kod potpuno novih, piše TNW.

To zapravo ne znači da “oživljena” baterija može zamijeniti novu, već da potencijalno može smanjiti troškove i složenost recikliranja dijelova i materijala baterija.

Trenutne metode, koje se bave degradiranom baterijskom strukturom, zahtijevaju skupe i energetski dugotrajne procese odvajanja i pročišćavanja materijala prije nego što se mogu ponovno upotrijebiti.

“Ponovnom upotrebom struktura baterija možemo izbjeći velik dio rada uobičajenog za reciklažu, a istovremeno štedimo energiju”, objasnila je Tanja Kallio, profesorica sa Sveučilišta Aalto.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Znanost

Prema podacima Nacionalne zaklade za bubrege, kronična bolest bubrega (CKD) dovodi do više smrtnih slučajeva nego rak dojke ili prostate te pogađa oko 37...

Znanost

Prema navodima španjolskog Nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO), 36-godišnjakinji je prvi tumor dijagnosticiran dok je bila beba, a drugi tumori uslijedili su u...

Tehnologija

Tim predvođen istraživačima s Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvio je novi materijal poboljšanih svojstava za primjenu u litij-ionskim baterijama. Novi materijal razvijen je na...

Advertisement