Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Otkriven novi način za oživljavanje iskorištenih litij-ionskih baterija

Foto: TNW

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu.

Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti postupni gubitak litija koji je zaslužan za gubitak performansi baterije.

Kroz postupak elektrolize znanstvenici su uspjeli obnoviti litij u baterijskim elektrodama, a zatim su usporedili performanse “osvježenih” elektroda s onima iz potpuno nove baterije. Rezultati su pokazali da je “re-lithiation” proces uspio, a sposobnost i kapacitet punjenja stare baterije bili su gotovo jednaki kao i kod potpuno novih, piše TNW.

To zapravo ne znači da “oživljena” baterija može zamijeniti novu, već da potencijalno može smanjiti troškove i složenost recikliranja dijelova i materijala baterija.

Trenutne metode, koje se bave degradiranom baterijskom strukturom, zahtijevaju skupe i energetski dugotrajne procese odvajanja i pročišćavanja materijala prije nego što se mogu ponovno upotrijebiti.

“Ponovnom upotrebom struktura baterija možemo izbjeći velik dio rada uobičajenog za reciklažu, a istovremeno štedimo energiju”, objasnila je Tanja Kallio, profesorica sa Sveučilišta Aalto.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Povećano je zanimanje za neidentificirane leteće objekte (NLO) nakon što je Pentagon u svom izvješću iz 2021. godine otkrio anomalne objekte u američkom zračnom...

Veliki znanstvenici

Radikalna teorija koja dosljedno povezuje gravitaciju i kvantnu mehaniku, istovremeno zadržavajući Einsteinov klasični koncept prostor-vremena, predstavljena je u dva istodobno objavljena rada od strane...

Arheologija i paleontologija

Doba drevnog Egipta obavijeno je tajanstvenošću i misterijima. S izgradnjom piramida do Tutankamonove enigmatične i prerane smrti, Egipat je bogat skrivenim znanjima koja možda...

Biljke i životinje

Istraživanja o anatomiji morskih zvijezda otkrila su iznenađujuće saznanje da njihova struktura više nalikuje na glavu nego na tijelo s udovima kako smo uvijek...