Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Otkriven novi patuljasti planet na rubovima našeg sustava

google-plus

Credit: Google Plus

Do prije samo nekoliko desetljeća, Pluton je smatran posljednjim članom Sunčeva sustava, iza čije orbite se krilo tamno, pusto prostranstvo. Astronomi su još od njegova otkrića davne 1930. godine nagađali kako se ondje još nešto možda krije, predaleko i pretamno da bi se tadašnjom opremom otkrilo.

Sredinom 1992. godine otkriven je 1992 QB1, nebesko tijelo čija orbita leži iza Plutonove. Uskoro je uslijedio pronalazak još nekoliko sličnih objekata, a danas se taj broj popeo na preko tisuću poznatih nebeskih tijela.

Kuiperov pojas, kako se to područje službeno zove, dom je za nekoliko tijela koji su masom i promjerom slični Plutonu; Eris je, primjerice, nešto manjeg promjera, no veće mase.

Budući da je riječ o vrlo zanimljivom području, astronomi ga budno motre. Upravo je objavljeno kako su otkrili novi svijet, daleko dalji no što je to (ionako vrlo daleki) Pluton; 2015 RR245 – kako se službeno zove – udaljen je od nas devet milijardi kilometara i jednu revoluciju oko Sunca načini za svakih 700 godina. Usporedbe radi, spomenuti Pluton to učini za “samo” 248 godina. Promjera je oko 700 kilometara, dok se njegov sastav može tek nagađati.

2015-RR245-theguardian

Orbita patuljastog planeta 2015 RR245 izrazito je eliptična: u perihelu dolazi na prag Neptunove orbite, dok u afelu gotovo 40 puta dalje (Credit: The Guardian)

Orbita mu je izrazito eliptična: u najdaljoj točki udaljen je čak 120 astronomskih jedinica (ili 12 milijardi kilometara) od Sunca, dok će u najbližoj točki – što će se dogoditi 2096. godine – prići na 34 astronomske jedinice udaljenosti, odnosno na “samo” pet milijardi kilometara. Primjera radi, Neptun, posljednji planet našeg sustava, od Sunca je udaljen 30 astronomskih jedinica.

Iako svojom veličinom i orbitalnim parametrima pripada skupini patuljastih planeta, tu mu titulu mora administrativno dodijeliti Međunarodna astronomska unija. 2015 RR245 nije jedini koji čeka službeno odobrenje: s njim u redu još stoje Sedna, Quaoar i 2007 OR10. Do tada, službeno priznati patuljasti planeti ostaju Ceres, Pluton, Eris, Haumea i Makemake.

3 komentara

3 Comments

 1. Selver Burekovic

  16 srpnja, 2016 u 9:05 pm

  Astronomija je jos u pelenama

  • Mladen Prika Pogorilić

   16 srpnja, 2016 u 9:25 pm

   Ama bas sve je u pelenama…kad budemo svjesni,i sposobni da shvatimo shvaticemo.neka vrsta duhovne evolucije.hehe

 2. Ivanka Tretinjak

  16 srpnja, 2016 u 9:18 pm

  pa ti si se lega sav dao u znanost

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...

Planete i mjeseci

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Iako je Pluton službeno izbačen iz planetarnog statusa prije više od deset godina, obožavatelji Plutona i dalje se bore za to malo kozmičko tijelo....