Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Otkriven novi patuljasti planet u Sunčevu sustavu

Credit: space.com

Credit: space.com

Sunčev sustav ima osam planeta, od kojih je najudaljeniji Neptun. Nalazi se 30 astronomskih jedinica od Sunca, što je zastrašujuće daleko. Astronomska jedinica (skraćeno AJ) iznosi 150 milijuna kilometara: toliko je, naime, Zemlja daleko od Sunca, što je uzeto kao standardna jedinica za mjerenje udaljenosti unutar sustava.

Osim planeta, u Sunčevoj se orbiti nagurao čitav niz drugih objekata, od kojih su najveći patuljasti planeti. Njih je do prije nekoliko dana bilo pet: Ceres, Pluton, Eris, Haumea, i Makemake, a toj kategoriji vjerojatno pripada i Sedna. Sada je uočen još jedan objekt koji svojim karakteristikama odgovara toj definiciji; ujedno je i najudaljeniji objekt Sunčeva sustava dosad otkriven.

Credit: space.com

Credit: space.com

V774104, kako mu glasi trenutna oznaka, nalazi se tri puta dalje od Sunca nego Pluton. Ovaj bivši planet (status planeta Plutonu je ukinut 2006. godine) ima vrlo eliptičnu orbitu, stoga mu udaljenost od Sunca varira od 29 AJ u perihelu (kad je najbliže), odnosno 49 AJ u afelu (kad je najdalje od Sunca). V774104 nalazi se 103 AJ daleko i trenutno je dalje čak i od Sedne, koja u afelu dosegne čak 940 AJ.

Promjer V774104 je između 500 i 1.000 kilometara, što je slično promjeru Ceresa i Sedne (približno 1.000 km). Elementi njegove orbite još su nepoznanica: njegovo točno kretanje tek se treba izračunati, za što će biti potrebno najmanje godinu dana pažljivog praćenja.

Otkriće je obznanjeno na godišnjem sastanku američkog astronomskog društva, što smo već spominjali kad smo pisali o crnoj budućnosti Marsova mjeseca Fobosa.

V774104 snimljen teleskopom sa Zemlje (Credit: sciencemag.com)

V774104 snimljen teleskopom sa Zemlje (Credit: sciencemag.com)

Izvor: sciencemag.org/news.com.au/space.com

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Misija je poslala nove fotografije Ceresa.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Sunčev sustav mjesto je u kojem živimo. Napučeno je neobičnim planetima, mjesecima i fenomenima koje ne možemo objasniti niti uz najbujniju maštu. Stvari koje...

Planete i mjeseci

Kad je u pitanju život izvan Zemlje naše oči su uprte put Marsa i Europe. Ipak, novi nas oblici života možda čekaju tek na...