Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biokemija

Otkriven utjecaj još jedne molekule koja potiče izgradnju mišića

Foto: Pixabay

U jednom istraživanju koje je obuhvatilo 10 zdravih mladića, znanstvenici su nastojali utvrditi povezanost između aminokiselina leucina i dileucina na izgradnju i razgradnju mišića. Istraživanje je potvrdilo da dileucin pokreće metaboličke procese koji potiču rast mišića, i to za 42% više nego li slobodni leucin.

Otkrića objavljena u Journal of Applied Physiology

Ljubiteljima teretane su već poznate aminokiseline poput leucina, izoleucina i valina. Kao i sve ostale aminokiseline, one su gradivne jedinice proteina. No, za razliku od ostalih aminokiselina, leucin ima i neke druge uloge, odnosno, djeluje kao signalna molekula između mišićnih stanica te ujedno potiče njihovu izgradnju.

Što se tiče same probave, kada u sebe unesemo proteine, oni se u tankom crijevu razgrade do slobodnih aminokiselina i dipeptida koji se zatim apsorbiraju. Prethodna istraživanja su već potvrdila da se u tankom crijevu brže apsorbiraju dipeptidi (poput dileucina) negoli slobodne aminokiseline.

Nadalje, neka od prethodnih istraživanja su nastojala utvrditi što se događa kad u sebe unesemo dileucin, odnosno, hoće li se razgraditi na dvije molekule leucina ili će se apsorbirati u takvom obliku. No, ta istraživanja nisu ispitivala učinak dileucina na akutnu izgradnju mišića i njihovu razgradnju.

Kako je provedeno istraživanje?

Za ovo istraživanje, ispitanici su došli u laboratorij nakon posta u trajanju od 12 sati. Nakon toga su medicinski obrađeni raznim postupcima koji omogućuju nadzor nad metabolizmom mišića. Prije početka ispitivanja su im također uzete biopsije mišićnog tkiva s natkoljenice.

Nakon toga su ispitanici dobili ili 2 grama leucina, ili 2 grama dileucina. Ukupno se tri sata promatrao odgovor na remodeliranje mišića. Također, studija je bila “dvostruko slijepa”, odnosno, niti ispitanici, niti istraživači u tom trenutku nisu znali je li ispitanik dobio leucin ili dileucin. Nakon primjene aminokiselina, uzete su još tri biopsije, nakon 30, 60 i 180 minuta.

Istraživači su u konačnici utvrdili da se dileucin brže apsorbira od leucina te ujedno i da više potiče izgradnju mišića. Što se tiče same razgradnje, nisu utvrđene nikakve razlike između leucina i dileucina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Identificirani su proteini koji bi mogli biti ključni u borbi protiv ebole. Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia su izolirali proteine iz pacijenata koji su preboljeli...

Genetika

Znanstvenici su analizirali trodimenzionalnu strukturu proteina koji inače sprječava razvoj kolorektalne polipoze. Gen koji kodira taj protein se naziva MUTYH. Mutacija tog gena uzrokuje...

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Wellness i prehrana

Bez obzira na to slušate li “Naughty Girl” od Beyonce, “Untouchable” Taylor Swift ili Eminemov “Lose Yourself” koji vas inspiriraju na intenzivnije vježbanje, svatko zna da je...

Oglašavanje