Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkrivena Aristotelova grobnica?

aristotel

Unatoč činjenici kako je bio jedan od najvećih mislilaca u ljudskoj povijesti, o Aristotelu se zna relativno malo. Rođen 384. godine pr. Kr. na području grčke Makedonije, Aristotel je u mladosti bio jedan od Platonovih učenika, a potom i njegov suparnik. Zaslužan za razvoj logike i filozofije, a bavio se je i drugim znanstvenim disciplinama, poput fizike i biologije. Iako se zna kako je umro 322. godine pr. Kr., ne zna se gdje je pokopan, no ako je vjerovati grčkom arheologu Kostasu Sismanidisu, navedeni bi se moglo promijeniti.

Naime, Sismanidis je tijekom nedavnog arheološkog kongresa održanog u Solunu otkrio kako je, nakon dvadesetogodišnjih arheoloških istraživanja u blizini Aristotelovog rodnog mjesta, poprilično siguran da je otkrio mjesto Aristotelovog posljednjeg počivališta.

„Nemam nepobitan dokaz, već jake indicije koje me navode na gotovo siguran zaključak“, izjavio je Sismanidis. Iako je riječ o grobnici koja je otkrivena još prije nekoliko godina, rezultati su tek sada predstavljeni javnosti, a nakon dodatnih istraživanja, koja su uključivala i usporedbe s raspoloživim antičkim pisanim izvorima.

Znanstvenici smatraju kako je lokacija grobnice u Stagiri, na uzvisini iznad morske obale, s arhitekturom karakterističnom za razdoblje u kojemu je Aristotel živio, vjerojatno njegov mauzolej. Unatoč šturim podacima o okolnostima njegove smrti, dva antička teksta upućuju na to kako je, nakon što je Aristotel umro, njegovo tijelo (ili urna) prvotno pokopano na nekoj drugoj lokaciji, te potom preneseno u Stagiru.

Je li ovo mjesto gdje se nalazila Aristotelova grobnica? (FOTO: PR / The Guardian)

Je li ovo mjesto gdje se nalazila Aristotelova grobnica? (FOTO: PR / The Guardian)

Smatra se kako je u Stagiri izvorno izgrađen tek spomenik Aristotelu, koji je tek naknadno pretvoren u njegovu grobnicu. Štoviše, nedavno je iskopana i do sad nepoznata građevina za koju se smatra kako je imala kupolu, a od koje je danas ostao ukrašeni pod s početka helenističkog razdoblja (koje je trajalo od 323. do 31. godine pr. Kr.), ali i žrtvenik. Osim toga, u blizini su pronađeni i novčići, te iznimno cijenjena, kraljevska lončarija iz vremena Aleksandra Makedonskog, najpoznatijeg Aristotelovog učenika.

Kako navodi Sismanidis, sve to upućuje na zaključak kako se radi o Aristotelovoj grobnici. Naravno, bez novih dokaza nećemo sa sigurnošću znati je li to mjesto gdje je pokopan možda i najveći filozof antike.

Izvor: The Guardian

 

6 komentara

6 Comments

 1. Ivo Ivkić

  11 lipnja, 2016 u 8:24 pm

  Valjda on to zna on je bio filozof

  • Vlatko Dolancic

   11 lipnja, 2016 u 8:26 pm

   Poznat je i kao ucitelj Akeksandra Velikog…

  • Ivo Ivkić

   11 lipnja, 2016 u 8:46 pm

   Slabo ga je ucio.. Ovaj na kraju posto peder i postao velik po osvajanjima

  • Vera Lakatos

   12 lipnja, 2016 u 12:13 am

   Imaš dobro pamćenje.

  • Emir Zunic

   12 lipnja, 2016 u 11:22 am

   U antickoj grcoj su svi bili pederi. Zene su sluzule samo da radjaju ratnike. Elem … pederluk smo usvojili iz grcke i sa grckom demokratijom. 😉

 2. Vazda.ba

  16 lipnja, 2016 u 9:28 am

  Nije lose .. ali potrudite se malo vise.. (Y)
  (Y)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

U podzemnoj grobnici na lokaciji Cajamarquilla, u Peruu, arheolozi su pronašli mumiju staru oko 1.000 godina koja je ležala u fetalnom položaju vezana užetom....

Arheologija i paleontologija

Obilne kiše u južnoj Grčkoj dovele su do otkrića brončane figurice bika za koju se vjeruje da je bila zavjetni dar bogu Zeusu u...

Arheologija i paleontologija

U Aleksandriji je na pomolu arheološko otkriće stoljeća

Fizika

Fizika je ogromno, kompleksno polje. Također je i jedno od najfascinantnijih, baveći se svime od crnih rupa i crvotočina do kvantne teleportacije i gravitacijskih...

Oglašavanje