Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Otkrivena granica ljudske izdržljivosti

Gdje je krajnja granica ljudske izdržljivosti? Upitali su se to znanstvenici kada su analizirali maratonske utrke u kojima sportaši sagorijevaju velike količine energije. Za prosječnu osobu ta energija iznosi 4.000 kalorija dnevno, a za mjeru su koristili brzinu metabolizma u stanju mirovanja tijela.

Zaključili su kako tijelo može izdržati opterećenje koje je 2,5 puta veće od brzine metabolizma u mirovanju, te da svako opterećenje veće od toga nije dugoročno održivo.

Pritom je zanimljivo što su znanstvenici američkog Sveučilišta Duke, gdje je istraživanje i provedeno, utvrdili kako su trudnice pravi šampioni izdržljivosti, jer žive na granici opterećenja s kojim se ljudsko tijelo može nositi. Ukratko, prema mjerenjima, žene u drugom stanju koriste energiju 2,2 puta brže nego u stanju mirovanja.

Istraživanje je započeto s proučavanjem trkača koji su sudjelovali u utrci Race Across the USA, pri čemu su istrčali gotovo 5.000 kilometara u 140 dana.

Primijećeno je da postoji povezanost između duljine trajanja sportskog događaja i potrošnje energije – što događaj dulje traje, tako je teže potrošiti kalorije. Kad se radi o kratkim vježbama, ljudi se mogu nositi s energetskom potrošnjom daleko iznad brzine njihova metabolizma, ali na dulje staze to nije održivo.

“Možete raditi doista intenzivne stvari nekoliko dana, ali ako želite da to potraje, morat ćete malo usporiti”, pojasnio je dr. Herman Pontzer sa Sveučilišta Duke.

Znanstvenici smatraju da njihov zaključak o 2,5 većoj maksimalnoj izdržljivoj brzini sagorijevanja energije ovisi o ljudskom probavnom sustavu više nego o srcu, plućima ili mišićima. Opazili su, naime, da tijelo ne može probaviti, apsorbirati i procesuirati dovoljno kalorija i hranjivih tvari da održi povišeni stupanj potrošnje energije.

Tijelo pritom može koristiti svoje vlastite resurse, sagorijevajući masnoću ili mišićnu masu, što se kasnije može nadoknaditi. Međutim, to vrijedi samo za napore kraćeg trajanja. Kod ekstremnih napora na granicama ljudske izdržljivosti tijelo mora balansirati svoje korištenje energije, ističu.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...