Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkrivena je nova vrsta letećih dinosaura

Sličili su šišmišima

Kineski znanstvenici su nedavno otkrili novu vrstu letećih dinosaura. Velika je zanimljivost u tome što novootkriveni fosil svojim izgledom podsjećaju na – šišmiše.

Ovo nevjerojatno otkriće baca neko novo svjetlo na proces razvijanja dinosaura u ptice.

Fosilni ostaci neobične vrste dinosaura su pronađeni još 2017. u Liaoningu. Tamo su, na sjeveroistoku Kine, izazvali priličnu početnu zbunjenost.

Kineski paleontolog Min Wang je ove leteće dinosaure nazvao Ambopteryx longibrachium. “Nije izgledalo kao ptica, a niti kao dinosaur”, konstatirao je na početku.

Studija o tome je objavljena u časopisu Nature.

Detaljna istraživanja su pokazala da je to u stvari sitni dinosaur teropod s jedinstvenim prednjim udovima i membranskim krilima. Težio je oko 306 grama i bio dugačak 32 centimetra. Zbog takvih mjera i anatomskog nedostatka (prsne kosti) smatra se da u pitanju bio stvor više sličan šišmišu.

Ovaj fosil je star 163 milijuna godina. Već je druga po redu vrsta pronađenog dinosaura u povijesti koja prikazuje dinosaure s krilima nalik na šišmiša. Ta je karakteristika, treba napomenuti, bila vidljiva u prapovijesnim letećim vjevericama, šišmišima i pterosaurima.

Jedini dinosaur s iole sličnim osobinama ovome je bio – Yiqi. Nakon što je pronađen, opisan je u studiji objavljenoj 2015. godine.

Yiqi i Ambopteryx zajedno pripadaju maloj porodici dinosaura zvanih scansoriopterygids.

U Kini je pronađeno zaista puno novih vrsta dinosaura. To se naročito tiče pernatih fosila koji pokazuju direktnu vezu između ptica i dinosaura.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Skromno znanje o novom koronavirusu, koje su znanstvenici dosad skupili, pružilo je ipak određeni temelj za razne teorije, od fantastičnih preko sumnjivih do uvjerljivih....

Evolucija

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet...

Arheologija i paleontologija

Čvrsti i debeli oklop na nekim dinosaurima izgleda kao odličan prirodni dizajn za sprječavanje nakana gladnih predatora. No, ostaci novootkrivenog oklopljenog dinosaura ukazuju na...

Arheologija i paleontologija

Pronađena je divovska kost dinosaura u jugozapadnoj Francuskoj. Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su nedavno francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj. Tamo...