Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Otkrivena nova vrsta ribe koja je svojom ljepotom zadivila znanstvenike

Nazvali su je po Afroditi

Koraljni grebeni su idealno stanište za veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Mnogi grebeni se ne nalaze na velikim dubinama pa ih se može istraživati samo uz pomoć maske i peraja. Međutim, prekrasan morski svijet se nalazi i na većim dubinama u toplim oceanima na dubinama od 60 do 152 m. Tako je i sad otkrivena jedna nova vrsta.

Znanstvenici s California Academy of Sciences su otkrili jednu novu životinjsku vrstu dok su proučavali područje oko arhipelaga St Paul’s Rocks koji se nalazi 965 km od obale Brazila.

Ovaj koraljni greben je stanište ribe žarkih boja koja je toliko oduševila znanstvenike da su joj dali ime po grčkoj božici ljepote Afroditi. Naime, nazvali su je Tosanoides aphrodite.


“Ovo je jedna od najljepših riba koje sam ikada vidio”, rekao je dr. Luiz Rocha. “Toliko nas je očarala da nismo ništa drugo primjećivali oko sebe.” Uistinu, video snimka pokazuje da im se u trenutku kada su ugledali T. aphrodite približavao morski pas. Kružio je oko njih, ali se naposljetku udaljio.

Znanstvenici su prikupili nekoliko primjeraka riba koje su odnijeli u svoj laboratorij u San Franciscu na daljnje proučavanje. Tamo su uz pomoć neinvazivne napredne tehnologije pokušali saznati nešto više o ovoj novoj vrsti. Mužjake krase žarko žute i roze pruge, a ženke imaju narančastu boju.

Znanstvenici kažu da većina riba koje žive kraj koraljnih grebena na većim dubinama ima narančastu ili crvenu boju jer se na takav način štite od grabežljivaca.

Uz pomoć DNK analize utvrdili su da riba pripada vrsti Tosanoides. Ovo je prvi put da je ta vrsta pronađena u Atlantiku. St Paul’s Rock je područje koje je poprilično izolirano. Zbog svojih karakteristika taj arhipelag je idealan za proučavanje morske bio raznolikosti, ekologije i evolucije.

Svoje istraživanje znanstvenici su objavili u časopisu ZooKeys.

https://www.youtube.com/watch?v=IcJxIDvLPhY

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Pronađeni fosil ribe dug je oko jedan metar i star oko 45 milijuna godina.

Zemlja

Istraživači kalifornijskog Instituta Schmidt Ocean, uočili su tijekom ekspedicije nešto „nalik podvodnom tornadu“.

Biljke i životinje

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s Udrugom Hyla izdalo je popularno-stručnu knjigu “Strane vrste slatkovodnih riba u Hrvatskoj”, prvo cjelovito djelo o...

Biljke i životinje

Izgledala je poput monstruma iz horror filmova – kirnja koju su floridski ribari krajem prosinca ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka...