Connect with us

Znanost

Otkrivena nova vrsta ribe koja je svojom ljepotom zadivila znanstvenike

Foto: California Academy of Sciences

Biljke i životinje

Otkrivena nova vrsta ribe koja je svojom ljepotom zadivila znanstvenike

Nazvali su je po Afroditi

Koraljni grebeni su idealno stanište za veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Mnogi grebeni se ne nalaze na velikim dubinama pa ih se može istraživati samo uz pomoć maske i peraja. Međutim, prekrasan morski svijet se nalazi i na većim dubinama u toplim oceanima na dubinama od 60 do 152 m. Tako je i sad otkrivena jedna nova vrsta.

Znanstvenici s California Academy of Sciences su otkrili jednu novu životinjsku vrstu dok su proučavali područje oko arhipelaga St Paul’s Rocks koji se nalazi 965 km od obale Brazila.

Ovaj koraljni greben je stanište ribe žarkih boja koja je toliko oduševila znanstvenike da su joj dali ime po grčkoj božici ljepote Afroditi. Naime, nazvali su je Tosanoides aphrodite.


“Ovo je jedna od najljepših riba koje sam ikada vidio”, rekao je dr. Luiz Rocha. “Toliko nas je očarala da nismo ništa drugo primjećivali oko sebe.” Uistinu, video snimka pokazuje da im se u trenutku kada su ugledali T. aphrodite približavao morski pas. Kružio je oko njih, ali se naposljetku udaljio.

Znanstvenici su prikupili nekoliko primjeraka riba koje su odnijeli u svoj laboratorij u San Franciscu na daljnje proučavanje. Tamo su uz pomoć neinvazivne napredne tehnologije pokušali saznati nešto više o ovoj novoj vrsti. Mužjake krase žarko žute i roze pruge, a ženke imaju narančastu boju.

Znanstvenici kažu da većina riba koje žive kraj koraljnih grebena na većim dubinama ima narančastu ili crvenu boju jer se na takav način štite od grabežljivaca.

Uz pomoć DNK analize utvrdili su da riba pripada vrsti Tosanoides. Ovo je prvi put da je ta vrsta pronađena u Atlantiku. St Paul’s Rock je područje koje je poprilično izolirano. Zbog svojih karakteristika taj arhipelag je idealan za proučavanje morske bio raznolikosti, ekologije i evolucije.

Svoje istraživanje znanstvenici su objavili u časopisu ZooKeys.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh