Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Otkrivena nova vrsta stabla koje hvata ptice

Karipsko otočje svojom ljepotom i idiličnim plažama privlači mnoge posjetitelje. Zbog zelenila, gustih šuma i velikog broja biljnih i životinjskih vrsta neki kažu da su Karibi raj na zemlji. Međutim, izgleda da za ptice to baš i nije slučaj. Naime, neki otoci kriju mračnu tajnu. U njihovim gustim šumama raste drveće koje zarobljava i ubija ptice. Nakon toga se hrani njihovim ostatcima.

Ovo drveće pripada vrsti Pisonia i znanstvenici su nedavno otkrili dva velika stabla skrivena u šumama Portorika. Ovaj otok je relativno malen i dosta ga se proučavalo pa je zbog toga je ovo otkriće još zanimljivije.

Prizori oko stabala nalikuju onima iz horor filmova. Tlo ispod njih je prekriveno sitnim kostima ptica, a ponekad mumificirani ostaci vise sa grana.

Sjeme drveća često se zalijepi za ptice koje grade gnijezda na drveću. Cam Pervan/Flickr CC BY-NC 2.0

Na tom drveću raste voće koje je ljepljivo i prekriveno kukicama. Ono se obično zalijepi za krila ptica koje ih nose na druge otoke i tako šire sjeme. Međutim, nekada ptice ne uspiju pobjeći. To se događa zbog toga što, kada padne na tlo, ljepljivo voće privlači insekte. Kada ptice vide insekte, tada počinje njihova agonija. Ne mogu poletjeti zbog ljepljive tvari i kukica. One ptice koje ne pojedu rakovi ili strvinari, ugibaju od gladi jer više ne mogu letjeti. Zbog procesa truljenja, obogaćuje se tlo i tako stabla dobivaju potrebnu hranu.

Ponekad ptice i ne dospiju doći do tla već ostanu visjeti na granama. Kada ih primijete druge ptice kao što su sove ili neki drugi predatori, njih čeka ista sudbina.

Ove dvije vrste stabala su dobile naziv Pisonia horneae i Pisonia roqueae u čast botaničarkama Frances W Horne i dr. Anna Roque Duprey.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Biljke i životinje

Kako ptice navigiraju na velike udaljenosti? Ovo kompleksno pitanje tema je brojnih rasprava i kontroverzija među znanstvenicima već desetljećima, a u moguće faktore ubrajano...

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Biljke i životinje

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su morske...