Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkrivena tajna dvije tisuće godina starih sprženih rukopisa: Digitalna arheologija oživljava antičke tekstove

Otkrivena tajna dvije tisuće godina starih sprženih rukopisa: Digitalna arheologija oživljava antičke tekstove
Unsplash

Zamislite da pokušavate čitati 2000 godina star svitak drevne civilizacije. A sada zamislite da je taj svitak smotan i u delikatnom, spaljenom, karboniziranom stanju, nakon što je progutan vatrenom erupcijom vulkana. Zadatak bi se činio gotovo nemogućim, a informacije u svitku zauvijek izgubljenima.

Ispostavlja se da to nove tehnologije uvelike mijenjaju. Moderna tehnika skeniranja i alati strojnog učenja omogućili su čitanje fragmenata teško oštećenih svitaka iz Herculanuma. Sada se nadamo da će više antičkih tekstova biti spašeno, pružajući nam novi uvid u drevnu prošlost.

POŽAR U KNJIŽNICI

Svitci iz Herculanuma stoje kao sablasni podsjetnik na katastrofalnu erupciju Vezuva 79. godine nove ere, koja ih je sahranila. Stoljećima su ovi svitci bili smatrani “nečitljivima” zbog oštećenja od erupcije, ostavljajući mudrost sadržanu unutar njihovih čvrsto smotanih rolova nedostupnom suvremenom svijetu. Svitci su bili dio knjižnice koja je jedina preživjela iz antičkog doba.

Grupe svitaka su brzo karbonizirane zbog intenzivne topline vulkanske materije iz erupcije. Pretvorene u delikatne, spržene blokove, potom su učinkovito očuvane u ovom oštećenom stanju slojevima kamena koji su se oko njih formirali. Tako su tiho stajali u svom karboniziranom stanju, čekajući nekoga da otključa njihove tajne, dok nisu otkriveni 1752. godine. Godinama su se pokušavali razmotati različitim metodama, bilo mehaničkim, kemijskim ili drugim, ali su ti postupci često dodatno oštetili ili u potpunosti uništili svitke.

Nedavno su napravljeni pokušaji dešifriranja preostalih svitaka sigurnijom, nekontaktnom metodom. Brent Seales, profesor računalnih znanosti na Sveučilištu u Kentuckyju, bio je na čelu ovih napora, koji uključuju korištenje CT skenova za snimanje svitaka na neuništavajući način, prije nego što ih digitalno “razmotaju” za čitanje. Ove su tehnike korištene s velikim uspjehom na drugim starijim, presavijenim transkriptima. Često se gustoća tinte u usporedbi s papirom lako nalazi CT skenom. Nažalost, ugljen-bazirana tinta korištena na svitcima iz Herculanuma zakomplicirala je stvari, jer se ne ističe lako od ugljen-baziranog papirusa samog na CT skenu.

NOVE METODE DONOSE PLODOVE

Svitci nisu nudili lako dostupne plodove, ali Seales nije odustajao. Godine 2019., nova metoda korištenja akceleratora čestica za X-zračenje svitaka s većom rezolucijom korištena je, s nadom da bi metode strojnog učenja mogle identificirati sitne površinske detalje koji ukazuju na prisutnost ugljen-bazirane tinte na stranici. Ranije ove godine, tehnike su počele davati obećavajuće rezultate, a dekodiranje svitaka sada izgleda sve više kao problem koji bi se mogao riješiti softverom.

Seales je potom osnovao Vesuvius Challenge kako bi pomogao dekodirati svitke iz podataka skena. Glavna nagrada iznosi 700.000 dolara za prvi tim koji do 31. prosinca 2023. pročita svitak. Da bi je osvojili, tim mora pročitati najmanje četiri zasebna odlomka “neprekidnog i uvjerljivog teksta”, svaki dug najmanje 140 znakova. Nagrada je potaknula ljude širom svijeta da pokušaju dešifrirati svitke koristeći dostupne CT podatke. Sada je napredna nagrada dodijeljena, s dva pojedinca koji su primila 40.000 i 10.000 dolara svaki za dešifriranje više slova, pa čak i cijele riječi.

Proboj su ostvarili natjecatelji izazova Luke Farritor, 21-godišnji pripravnik u SpaceX-u, i Youssef Nader, egipatski diplomirani student biorobotike. Svaki je pojedinačno otkrio istu riječ u svicima, pri čemu je Farritor bio prvi koji je postigao taj cilj. Par je otkrio grčke znakove πορφύρας, što se prevodi kao “ljubičasta boja” ili “ljubičasta odjeća”. Ti su znakovi samo mali dio brojnih znakova i redova teksta koje je dvojac izvukao. Farritor i Nader koristili su metode strojnog učenja kako bi virtualno razmotavali mnoge slojeve papirusa, otkrivajući tintu unutar CT skenova sa zračenjem svitka. Rezultate su neovisno potvrdili stručni papirolozi, koji su procijenili oblike slova na valjanost.

Izazov Vezuv pokrenut je kao globalno natjecanje za čitanje sprženih svitaka nakon što su Seales i njegov tim pokazali da AI program može uspješno izvući slova i simbole iz rendgenskih slika razmotanih papirusa. Kao dio izazova, objavljene su tisuće 3D rendgenskih slika dvaju smotanih svitaka i tri fragmenta papirusa kako bi se potaknuli istraživači i znanstvenici širom svijeta da izgrade na tehnologiji umjetne inteligencije i ubrzaju proces dekodiranja.

Izazov Vezuv je uspio u svojoj misiji da okupi kolektivnu inteligenciju preko tisuću istraživačkih timova diljem svijeta, svi radeći zajedno na rješavanju problema koji bi inače imao samo šačicu ljudi na njemu. Rezultati su bili ništa manje od izvanrednih, dokazujući da zadatak čitanja Herculanumskih svitaka, koji se činio nemogućim, nije tako nedostižan. Moglo bi se otključati jedno od najvećih otkrića pisanih tekstova iz drevnog svijeta.

Dok gledamo u budućnost, utrka je da se pročita svaki neotvoreni svitak papirusa u kolekciji, s preko 600 svitaka koji još čekaju dekodiranje. Mogućnosti su neograničene, s potencijalom otkrivanja drevne mudrosti koja je ostala skrivena više od 2.000 godina. Izazov Vezuv je utro put novom dobu u području digitalne restauracije, pružajući plan kako možemo koristiti modernu tehnologiju da otključamo tajne prošlosti i učimo iz mudrosti drevnih civilizacija. Kako Seales prigodno kaže, “Prevladavanje oštećenja koja su se dogodila tijekom razdoblja od 2.000 godina nije mala izazov. Ali to je ono što istraživači rade – zajedno, osvajamo ono što se čini nemogućim.”

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....