Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Otkrivene 33 nove vrste mrava

Čak 33 nove vrste mrava otkrivene su u Srednjoj Americi i Karipskom otočju. Ne bi zvučalo čudno, no zanimljivo je da su novootkrivene vrste mrava duge približno tek dva milimetra. S tom spoznajom o njihovoj veličini, i te 33 vrste su veliko otkriće.

Eurhopalothrix zipacna, mikroskopski povećan prikaz (Credit: John T. Longino)

Eurhopalothrix zipacna, mikroskopski povećan prikaz (Credit: John T. Longino)

Znanstvenici koji su  sudjelovali u otkriću, među kojima je i Jack Longino iz američke savezne države Utah, čak jednoj trećini mrava dali su ime po starim Majanskim nazivima za demone, proročanstva i legende. Vrsta Eurhopalothrix zipacna dobila je ime po majanskom demonu, čiji izgled podsjeća na krokodila, a navedena se vrsta može “vrlo lako” naći u Hondurasu i Gvatemali. Eurhopalothrix xibalba, dobila je ime po majanskom podzemnom svijetu, a doslovni prijevod bi glasio “mjesto straha”. Pogledate li malo slike, vidjet ćete da su imena zapravo dobro odabrana.

No što je zajedničko svim novootkrivenim vrstama? Vrste su pronađene u manjim šumskim područjima koji se nalaze na graničnim područjima poljoprivrednih zemljišta, što uvelike ukazuje na važnost očuvanja šumskih krajobraza u Srednjoj Americi. Ti mravi igraju vrlo važnu i vitalnu ulogu u ekosistemima, točnije ulogu u oprašivanju biljaka između ostaloga. Pod mikroskopskim povećalom, ta malena stvorenja zapravo izgledaju kao „alieni“, posebno je istaknuo Longino. Također, nove vrste ističu se dlakavim tijelima, što sasvim sigurno pridonosi njihovom “monstruoznom” izgledu.

Do danas, znanstvenici su otkrili preko 15.000 vrsta mrava širom svijeta. Longino je također istaknuo da bi se broj vrsta mogao popeti i do 100.000. Napuhana izjava ili ne, nebitno, no Longino je sveukupno zaslužan za pronazak i otkriće 131 nove vrste. Mnoga istraživanja su pokazala da se  kod mrava na istraženom području Srednje Amerike uočava velika raznolikost, tako da izjava kako postoji približno 100.000 vrsta i nije toliko čudna.

Izvor: Discovery

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh