Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Otkrivene dvije nove vrste životinja koje svjetle u mraku

Kornjača i mali morski pas

Foto: YouTube

Bioflourescencija (koju ne treba miješati s bioluminisencijom) se proučava tek desetak godina. Proces je to tijekom kojega organizam apsorbira svjetlo te ga transformirajući emitira u drugoj boji.

Tim biologa ne zna sa sigurnošću zašto novopronađena vrsta kornjače kod Solomonovih otoka posjeduje ovu jedinstvenu sposobnost, ali se zna da to druge vrste koriste kako bi komunicirale između sebe ili za kamuflažu.

Foto: Youtube

Pomorski biolog Alexander Gaos tvrdi da koralji često imaju biofluorescenciju, tako da je moguće da kornjače tu osobinu imaju kako bi se uklopile u okolinu.

U Meksičkom zaljevu je također pronađeno nešto novo i istih karakteristika. Otkrivena je, naime, i sićušna nova vrsta morskog psa koji svijetli u mraku i povremeno iz unutarnjih žlijezda, smještenih blizu prednjih peraja i koje nalikuju malim džepovima, izlučuje fluorescentnu tekućinu.

“Tekućina im vjerojatno služi da se zaštite od grabežljivaca”, tvrdi ihtiolog iz Državne uprave za oceane i atmosferu dr. Mark Grace.

Znanstvenici su dotičnu vrstu nazvali Mollisquama mississippiensis ili “američki džepni morski pas”. To ne čudi s obzirom na skromni broj centimetara koji može imati.

Foto: YouTube

Podaci o istraživanju objavljeni su u stručnom časopisu Zootaxa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Nakon što im volonteri pomognu da izmigolje iz jajeta, sićušne kornjače preko oblutaka na grčkoj plaži jure do mora, na početku opasnog puta koji...

Biljke i životinje

Svatko se nosi sa stresom na svoj način

Arheologija i paleontologija

Pronađen fosil koji skriva zanimljive tajne

Ekologija i okoliš

Divovi oceana nikad ugroženiji