Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Otkrivene dvije nove vrste životinja koje svjetle u mraku

Kornjača i mali morski pas

Foto: YouTube

Bioflourescencija (koju ne treba miješati s bioluminisencijom) se proučava tek desetak godina. Proces je to tijekom kojega organizam apsorbira svjetlo te ga transformirajući emitira u drugoj boji.

Tim biologa ne zna sa sigurnošću zašto novopronađena vrsta kornjače kod Solomonovih otoka posjeduje ovu jedinstvenu sposobnost, ali se zna da to druge vrste koriste kako bi komunicirale između sebe ili za kamuflažu.

Foto: Youtube

Pomorski biolog Alexander Gaos tvrdi da koralji često imaju biofluorescenciju, tako da je moguće da kornjače tu osobinu imaju kako bi se uklopile u okolinu.

U Meksičkom zaljevu je također pronađeno nešto novo i istih karakteristika. Otkrivena je, naime, i sićušna nova vrsta morskog psa koji svijetli u mraku i povremeno iz unutarnjih žlijezda, smještenih blizu prednjih peraja i koje nalikuju malim džepovima, izlučuje fluorescentnu tekućinu.

“Tekućina im vjerojatno služi da se zaštite od grabežljivaca”, tvrdi ihtiolog iz Državne uprave za oceane i atmosferu dr. Mark Grace.

Znanstvenici su dotičnu vrstu nazvali Mollisquama mississippiensis ili “američki džepni morski pas”. To ne čudi s obzirom na skromni broj centimetara koji može imati.

Foto: YouTube

Podaci o istraživanju objavljeni su u stručnom časopisu Zootaxa.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...

Biljke i životinje

Nakon što im volonteri pomognu da izmigolje iz jajeta, sićušne kornjače preko oblutaka na grčkoj plaži jure do mora, na početku opasnog puta koji...