Connect with us

Znanost

Otkrivene dvije nove vrste životinja koje svjetle u mraku

Foto: YouTube

Biljke i životinje

Otkrivene dvije nove vrste životinja koje svjetle u mraku

Kornjača i mali morski pas

Bioflourescencija (koju ne treba miješati s bioluminisencijom) se proučava tek desetak godina. Proces je to tijekom kojega organizam apsorbira svjetlo te ga transformirajući emitira u drugoj boji.

Tim biologa ne zna sa sigurnošću zašto novopronađena vrsta kornjače kod Solomonovih otoka posjeduje ovu jedinstvenu sposobnost, ali se zna da to druge vrste koriste kako bi komunicirale između sebe ili za kamuflažu.

Foto: Youtube

Pomorski biolog Alexander Gaos tvrdi da koralji često imaju biofluorescenciju, tako da je moguće da kornjače tu osobinu imaju kako bi se uklopile u okolinu.

U Meksičkom zaljevu je također pronađeno nešto novo i istih karakteristika. Otkrivena je, naime, i sićušna nova vrsta morskog psa koji svijetli u mraku i povremeno iz unutarnjih žlijezda, smještenih blizu prednjih peraja i koje nalikuju malim džepovima, izlučuje fluorescentnu tekućinu.

“Tekućina im vjerojatno služi da se zaštite od grabežljivaca”, tvrdi ihtiolog iz Državne uprave za oceane i atmosferu dr. Mark Grace.

Znanstvenici su dotičnu vrstu nazvali Mollisquama mississippiensis ili “američki džepni morski pas”. To ne čudi s obzirom na skromni broj centimetara koji može imati.

Foto: YouTube

Podaci o istraživanju objavljeni su u stručnom časopisu Zootaxa.

Nastavi čitati
Advertisement

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh