Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Arheologija i paleontologija

Otkrivene najstarije figurativne tetovaže

Duga je povijest tetoviranja

Dok su proučavali egipatske mumije, znanstvenici su opazili dvije figurativne tetovaže na egipatskim mumijama. Ove mumije se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu i budući da su stare više od 5300 godina, to dokazuje da su se ljudi u Africi tetovirali mnogo ranije nego što se prije mislilo.

Jedna tetovaža se nalazi na nadlaktici muškarca koji je nazvan Gebelein Man A te prikazuje divljeg bika i ovcu koji su simbolizirali moć i muževnost. Na mumiji koja je pripadala ženi (Gebelein Woman) nalazi se nekoliko simbola u obliku slova S koji se spuštaju niz njeno rame. Znanstvenici pretpostavljaju da ta tetovaža predstavlja status, posjedovanje mističnog znanja i zaštitu.

Prema rezultatima istraživanja, mumije su umrle između 3351. i 3017. prije Krista. Pronađene su u blizini drevnog naselja Gebelein.

Mumija muškarca je prirodno očuvana i već ju je vidio veliki broj posjetitelja muzeja jer je otkrivena prije 100 godina. Muškarac je umro nasilnom smrću od uboda u leđa. Međutim, iako se ove mumije nalaze godinama u muzeju, tek sada su pregledane tamne mrlje na njihovoj koži. Na običnoj svjetlosti crteži se nisu mogli razaznati pa su znanstvenici su koristili infracrvene zrake. Njegovo tijelo se uspjelo očuvati jer je vjerojatno bilo zakopano u ljetnom razdoblju ili u plitkom grobu.

Prema simbolima koji se nalaze na njenoj ruci, znanstvenici su zaključili da je žena vjerojatno bila važna osoba. I ova mumija je prirodno očuvana bez tehnika balzamiranja. Vrući zrak i pijesak su bili razlozi zašto se tijelo nije potpuno raspalo. Slovo S je možda bilo simbol štapova koji su se koristili u obrednim plesovima. Tetoviranje se vjerojatno obavljalo uz pomoć igle napravljene od bakra ili kosti.

Najstarije tetovaže do sada su pripadale Otzi the Icemanu, ali one su bile samo geometrijske.

Nastavi čitati
Advertisement
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh