Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Otkriveni gravitacijski valovi?

gravitacijski valoviIako se krajem rujna prošle godine kao požar proširila glasina kako su znanstvenci okupljeni oko projekta LIGO otkrili do danas neregistrirane gravitacijske valove, ako je vjerovati Lawrenceu Kraussu, inače kozmologu na Sveučilištu u Arizoni (ali i autoru popularne knjige The Physics of Star Trek), dotična glasina mogla bi se pokazati istinitom. Krauss, koji je putem svog Twitter računa objavio i izvornu glasinu krajem rujna prošle godine, nedavno se opet poslužio Twitterom objavivši kako je dobio potvrdu dotične glasine kao istinite, ovaj put od neovisnog izvora. „Moja ranija glasina o LIGO-u sada je potvrđena iz neovisnog izvora. Pratite i dalje! Možda su otkriveni gravitacijski valovi!! Uzbudljivo”, napisao je Krauss na svom profilu.

prof. Lawrence Krauss (FOTO: Iai.tv)

Prof. Lawrence Krauss (FOTO: Iai.tv)

Gravitacijski valovi, čije je postojanje već predvidio Albert Einstein kroz Opću teoriju relativnosti, bili bi, jednostavno rečeno, poremećaji u prostor-vremenu koje obično stvaraju masivna tijela kao što su, primjerice, dvije neutronske zvijezde koje kruže jedna oko druge ili dvije crne rupe koje se namjeravaju spojiti. Nastanak gravitacije direktna je posljedica prisustva tijela velike mase koje izaziva zakrivljenost prostor-vremena. Budući da nebeska tijela nisu statična, već se gibaju kroz prostor-vrijeme, njihove kretnje izazivaju promjene u zakrivljenosti koje se potom šire prema van u obliku gravitacijskih valova. Što su kretnje navedenih tijela intenzivnije, to su i jači gravitacijski valovi koje odašilju, pa su upravo binarni pulsari jedan od najboljih generatora dotičnih.

Scena iz Star Trek epizode Scientific Method, neposredno prije negoli će Janeway zapovjediti riskantan let između binarnih pulsara (FOTO: Memory Alpha)

Scena iz Star Trek epizode Scientific Method, neposredno prije nego što će Janeway zapovjediti riskantan let između binarnih pulsara (FOTO: Memory Alpha).

Osim što bi ekperimentalno konačno potvrdili i posljednji djelić Teorije relativnosti, registrirani gravitacijski valovi omogućili bi nam novi pogled na svemir, s posebnim naglaskom na promatranje udaljenih objekata u svemiru koje trenutnim tehnikama nismo u stanju u potpunosti istraživati.

Ukoliko se pokaže istinitim, navedeno otkriće bit će rezultat mukotrpnog rada znanstvenika okupljenih oko najvećeg opservatorija za promatranje gravitacijskih valova, projekta The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), izvorno nastalog u suradnji MIT-a i CalTecha, koji sad uključuje cijeli niz sveučilišta i znanstvenih inistitucija iz SAD-a i drugih zemalja. Budući da je sustav nedavno dobio moćnijeg nasljednika, tzv. Advanced LIGO (aLIGO), koji je s radom počeo 18. rujna prošle godine, za nadati se kako ćemo što prije dobiti i službenu potvrdu otkrića.

Konotrolna soba projekta LIGO (FOTO: Wikipedia)

Konotrolna soba projekta LIGO (FOTO: Wikipedia)

Ekipa iz aLIGO projekta zasad nije željela komentrati Kraussove izjave, potvrdivši jedino kako trenutno vrše analizu podataka prikupljenih tijekom prve faze promatranja, koja je završila 12. siječnja ove godine. „Treba nam vremena kako bismo analizirali, interpertirali i provjerili rezultate. Nadamo kako bi prve informacije o rezultatima testiranja trebali imati kroz sljedećih nekoliko mjeseci”, otkrila je Gabriela González, profesorica fizike i astronomije na Sveučilištu u Louisiani.

Spomenimo kako je i sam Krauss puno oprezniji u izjavama danim van Twittera, tvrdeći kako bi se moglo raditi i o greški u podacima. „Rekli su mi kako ipak nije riječ o tome”, izjavio je Krauss, navodeći pritom kako je saznao da znanstvenici iz LIGO projekta već pišu znanstveni rad o navodnom otkriću. „To daje naslutiti kako nije riječ o lažnom signalu – no, tko zna zasigurno”, konstatirao je Krauss.

Izvor: New Scientist

Možda će vas zanimati

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Veliki znanstvenici

Jedan od najpoznatijih znanstvenika Albert Einstein je svjetsku slavu stekao zbog svoje teorije relativnosti, ali malo je poznato da je ovaj fizičar razmišljao i...

Fizika

Fizika je ogromno, kompleksno polje. Također je i jedno od najfascinantnijih, baveći se svime od crnih rupa i crvotočina do kvantne teleportacije i gravitacijskih...