Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkriveni ostaci papige teške 7 kilograma

Na Novom Zelandu su pronađeni ostaci divovske papige u fosiliziranom obliku, koja je bila dugačka gotovo jedan metar i težila do sedam kilograma.

Živjela je prije više od 19 milijuna godina, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u Biology Letters of Royal Society.

Međunarodni tim paleontologa papigu je zbog veličine i snage nazvao Herkul.

Paleontolozi Sveučilišta Flinders u Sydneyju i novozelandskog muzeja Canterbury pticu su nazvali Heracles inexpectatus zbog njezine mitske veličine i snage.

Novootkrivena papiga pronađena je među fosilima starim oko 19 milijuna godina nedaleko od drevnoga rudarskog grada St. Bathansa u Središnjem Otagu na južnome dijelu Novog Zelanda, području na kojemu znanstvenici već 20 godina istražuju fosilne naslage.

“Herkul je, po našim sadašnjim saznanjima bez sumnje najveći papagaj koji je ikada postojao. Svojim golemim kljunom vjerojatno je mogao smrviti sve što je poželio, a pretpostavljamo i da nije jeo uobičajenu hranu papiga te da se možda gostio i drugim manjim papigama”, kaže profesor Mike Archer iz Centra za istraživanja Paleontološke, ​​geobiološke i zemaljske arhive.

“Vrlo je vjerojatno da je ovakva ptica bila u gornjem dijelu hranidbenog lanca, odnosno da je pripadala njegovu trećem trofičkom stupnju koji čine mesožderi kao sekundarni potrošači”, rekao je Archer, dodavši kako vjeruje da će on i kolege na istome nalazištu pronaći brojne druge neočekivane životinjske vrste.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Sir David Attenborough izrazio je svoje oduševljenje nakon što je otkriven izuzetno rijedak fosil dinosaura u Velikoj Britaniji. Ova izvanredna nalazišta dogodila su se...

Arheologija i paleontologija

Izuzetno rijedak i potpuno artikuliran embrion dinosaura otkriven je unutar fosiliziranog jajeta koje je više od desetljeća prikupljalo prašinu u skladištu muzeja u Kini....

Arheologija i paleontologija

Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Beču pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muhe za koju se procjenjuje da je stara oko...

Arheologija i paleontologija

Studija je nedavno objavljena u akademskom časopisu Acta Palaeontologica Polonica.