Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Otkriveni skriveni portali u Zemljinom magnetskom polju

Omiljena tema znanstvene fantastike je  “portal” – poseban otvor u prostoru ili vremenu koje povezuje dvije jako udaljene točke. Dobar je portal prečac, odnosno vrata koja vode u nepoznato. Kada bi barem postojali…

Posljednja istraživanja pokazuju kako ipak postoje, na neki način, a NASA-in istraživač na Sveučilištu Iowa otkrio je kako da ih pronađe.

“Nazvali smo ih X-točkama ili difuzijskim poljima elektrona,” objasnio je fizičar Jack Scudder, profesor na Sveučilištu Iowa. “Nalaze se tamo gdje se magnetsko polje Zemlje spaja s magnetskim poljem Sunca, gdje stvaraju neisprekidanu stazu koja vodi s našeg planeta prema Sunčevoj atmosferi udaljenoj 93 milijuna milja.”


NASA-ina opservatorijska letjelica THEMIS i europske klaster sonde predlažu da se ti magnetski portali otvaraju i zatvaraju stotine puta tijekom jednog dana. Lokalizirani su nekoliko desetaka tisuća kilometara od Zemlje gdje se geomagnetsko polje susreće sa solarnim vjetrovima.

Većina je portala malena i kratkog vijeka; tek je nekolicina velika, otvorena i održiva. Tone energetskih čestica mogu proći kroz otvore zagrijavajuću Zemljinu gornju atmosferu, potpaljujući geomagnetske oluje i stvarajući sjajnu polarnu auru.

NASA planira misiju nazvanu MMS, skraćeno od Magnetospheric Multiscale Mission, koja će biti lansirana 2014, kako bi proučili ovaj fenomen. Pomoću detektora energetskih čestica i magnetskih senzora, četiri MMS letjelice raširit će se Zemljinom magnetosferom i okružiti portale kako bi se istražilo njihovo postojanje i način rada.

Postoji samo jedan problem – pronaći ih. Magnetski portal su nevidljivi, nestabilni i neuhvatljivi. Otvaraju se i zatvaraju bez upozorenja i “ne postoje znakovi koji bi nas vodili”, primijetio je Scudder.

Zapravo, postoje „putokazi“, a Scudder ih je pronašao.

Oblici portala dobiveni putem procesa magnetske rekonekcije. Miješanjem silnica Sunca i Zemlje te njihovim spajanjem stvaraju se otvori. “X-točke” se nalaze na spoju silnica. Naglo spajanje silnica može pokrenuti mlaznice naboja čestica u X-točkama stvarajući tako “difuzno polje elektrona”.

Kako bi se prepoznao takav događaj, Scudder je pregledao podatke dobivene s letjelice koja je kružila oko Zemlje prije više od deset godina. “U kasnim devedesetima, NASA-ina letjelica Polar provela je godine u Zemljinoj magnetosferi”, objasnio je Scudder, “i susrela se s mnogim X-točkama tijekom svoje misije”.

Zato što su senzori na Polaru slični onima na MMS-u, Scudder je odlučio proučiti kako su X-točke detektirane na Polaru. “Koristeći podatke sa Polara, pronašli smo pet jednostavnih kombinacija magnetskih polja i energetskih čestica koji nam govore kada smo došli do X-točke ili difuzijskog polja elektrona. Samo jedna letjelica, dobro opremljena, može uočiti takva mjerenja.”

Znanstvenici koji planiraju MMS misiju smatraju kako će provesti godine učeći kako pronaći portale prije nego što će ih moći proučavati. Scudder je ubrzao postupak tako što je dopustio MMS-u da započne raditi bez ikakve odgode.

Tim će se postupkom ubrzati pronalaženje portala poznatih samo iz znanstvene fantastike, samo što su u ovom slučaju portali stvarni. A pomoću novootkrivenih “putokaza” znamo kako ih pronaći.

13 komentara

13 Comments

 1. Mislav Mostarac

  7 srpnja, 2012 u 10:18 pm

  koji k**** vi pokusavate s tim stranicama Almine?

 2. Jujuklip Xulumulungox

  7 srpnja, 2012 u 10:58 pm

  a šta ti pokušavaš sa k**** riječju u perfomansu, a ne kažeš “kurac”?e tako i djete se igra..i ima veze s temom..jer je i on u magnetnom polju..ahaha

 3. Ana Ane

  7 srpnja, 2012 u 11:22 pm

  pored ovoliko idiota zaludu nam svi portali svemira!

  • Vaše ime...

   15 srpnja, 2012 u 1:57 pm

   bravo ane

 4. Jujuklip Xulumulungox

  8 srpnja, 2012 u 12:11 am

  kad drolja glumi čednost,to je pohvalno..jer baca na bolje

 5. Matija Nemet

  8 srpnja, 2012 u 6:55 am

  Spajanje silnica dva “magneta” nemože se okarakterizirati kao portal, već više kao cesta za prelaz, ili možda most? Uglavnom kad se rezonantno spoje silnice sunca i zemlje zašto se ne osjeti trzaj ipak dolazi do privlačenja magneta, kakav to utjecaj ima na geo strukturu? dali to može izazvati potrese? osim aurure borealis, koji su drugi efekti koji se javljaju tim upetljavanjem silnica?

 6. Ivan Dilberius

  8 srpnja, 2012 u 12:25 pm

  Pa dokazano je da jaka magnetna sila savija prostor tako da možda u određenom trenutku pri jakom izbačaju plazme sa sunca, se zaista stvori nešto tipa portal. btw ovo za potese je nemoguće jer konstantno smo pod utjecajem toga tako da male razlike u izboju ne čine bitnu razliku…

 7. Jovo Mesar

  8 srpnja, 2012 u 4:27 pm

  Prestanite se drogirati i vodite normalan zivot ..te filozofije vode narkomani !

 8. Mario Straga

  8 srpnja, 2012 u 7:56 pm

  ..meni su najljepše teme o svjetlosti….sve sitnije od toga nije fizika nego pretpostavke..iako su nezaobilazne i isto zanimljive….

 9. Danijel Dacha Worlock

  8 srpnja, 2012 u 7:59 pm

  Aj vi koje ovo nezanima odite negdje buljit u nista i ostavite nas da razgovaramo na miru

 10. Danijel Dacha Worlock

  8 srpnja, 2012 u 8:01 pm

  Molim admina da banuje ove sto su kulturu pokupili u javnim toaletima…..

 11. Jujuklip Xulumulungox

  8 srpnja, 2012 u 9:50 pm

  nađi me u živo..pa mi očitaj bukvicu i banuj

 12. zeks44

  13 srpnja, 2012 u 6:59 pm

  E moji admini zabadava vi pregledavali komentare prije postavljana kad ste tako nepismeni pa dozvoljavate vrijeđanja i pljuvanja od plitkih ljudi koji neznaju spojit dve normalne rečenice. Badava vam taj portal koji postaje obično iživljavanje plitkih ljudi. Savjet; zaposlite nekog koji razumije ovo što sam napisao

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

ESA smatra da u ovom trenutku slabljenje magnetnog polja ne predstavlja rizik za ljude.

Planete i mjeseci

Zanimljiv, no ne i bezazlen fenomen

Astrofizika

Proučavajući neutronsku zvijezdu RX J1856.5-3754, udaljenu oko 400 svjetlosnih godina od Zemlje, znanstvenici pod vodstvom prof. Roberta Mignanija s talijanskog Istituto Nazionale Di Astrofisica...

Planete i mjeseci

Zemlja je danas jedini planet u Sunčevu sustavu pogodan za život. No nekoć davno, još je jedan planet imao slične uvjete na svojoj površini....

Oglašavanje