Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkriveni špiljski crteži iz davno izgubljene civilizacije

Na Karibima su pronađeni crteži u špiljama koje su izradili pripadnici plemena Tainos. Oni su u živjeli na otoku Mona koji je danas nenaseljeni prirodni rezervat. Crteži su nastali u 14. stoljeću, prije dolaska Columba.

Znanstvenici sa sveučilišta Leicester, Cambridge zajedno sa stručnjacima iz Britanskog muzeja i Centra Advanced Studies iz Puerto Ricoa su vršili istraživanje tog područja. Njihovi pronalasci su opisani u časopisu Journal of Archaeological Science. Do sada su istražili 70 špilja, a ostalo ih je još oko dvanaest. Na crtežima su prikazana ljudska i životinjska lica kao i veliki broj apstraktnih oblika.

Jedan od istraživača Victor Serrano je rekao: “Većina crteža iz predkolonijalnog razdoblja se nalazi na jako uskom području duboko u špiljama. Do nekih smo morali puzati, ali kada ih ugledate, osjetite da vam se trud isplatio. Zamislite društvenu mrežu na kojoj umjesto objava imate zid špilje ili krov pun različitih crteža.”

Terenski rad je trajao od 2013. do 2016. a financirao ga je National Geographic. Obavljeno je datiranje ugljikom i uranom kako bi se odredila njihova starost. Dobiveni podaci su pokazali kako su crteži stari oko 800 godina tj. da su nastali u 14. i 15. stoljeću.

Pripadnici plemena Tainos su koristili različite tehnike crtanja. Primjerice, prste su vukli po zidu i tako skidali površinski sloj ispod kojeg bi se pokazala svjetlija stijena. To je bila najprimitivnija tehnika. U drugoj tehnici su koristili izmet od šišmiša pa su tako dobili smeđu i žutu boju, a crvenu su dobivali iz minerala koji su se nalazili na podu špilje. Ostaci biljaka su pronađeni u boji i one su im omogućavale postojanost. Neki pripadnici plemena su koristili i ugljen.

Pleme Tainos je nestalo zbog gladi i bolesti. Vodili su i rat protiv Španjolaca.

Znanstvenicima ovo otkriće znači mnogo jer im daje uvid u samu bit sustava vjerovanja starih plemena kao i njihov kulturni identitet.

5 komentara

5 Comments

 1. Pyter Grubanovic Lesigues

  2 studenoga, 2017 u 1:29 pm

  ta pa da, nije ni prvi ni zadnji

 2. Edi Vaki

  2 studenoga, 2017 u 2:57 pm

  Nije istina taj crtež je već protumačen ništa nova samo izmišljanja.

 3. Saša Reljić

  2 studenoga, 2017 u 3:02 pm

  Znači puno? Kome?

  • Kresimir Peric

   2 studenoga, 2017 u 5:30 pm

   financijerima istraživanja (national geographic), povijesničarima, ljubiteljima i istraživačima povijesti likovne umjetnosti, meni, znanstvenoj zajednici koja proučava to pleme

  • Saša Reljić

   2 studenoga, 2017 u 5:32 pm

   I sve 5
   Kako ce nam svima biti bolje ako nešto znamo o tome?
   To neznaci da me ne zanima ali nevidim svrhu….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Do 2050. godine smeće u oceanu će nadvladati ribu, a preko 5,25 trilijuna komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. Statistike su...

Biljke i životinje

Karipsko otočje svojom ljepotom i idiličnim plažama privlači mnoge posjetitelje. Zbog zelenila, gustih šuma i velikog broja biljnih i životinjskih vrsta neki kažu da su Karibi...

Oglašavanje