Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Otkriveno kako je nastalo Plutonovo srce: Znanstvenike iznenadile neočekivane vremenske prilike

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta pored Plutona New Horizons, misija koju je pokrenula NASA, napravila je fotografije na kojima se vidi da ovaj patuljasti planet ima površinu u obliku srca.

Novo istraživanje ovog područja ustanovilo je da je ovaj dio Plutona jako vjetrovit, a ovakve vremenske prilike mogle bi biti uzrok njegovog srcolikog oblika.

Ovo područje naziva se i regija Tombaugh, po astronomu Clydeu Tombaughu, koji je otkrio Pluton 1930. godine.

Većina dušičnog leda ovog patuljastog planeta može se naći u ovom području, a ledene su ploče velike i do 100.000 kilometara. Bazen je u lijevom dijelu srca, dok su na desnoj dušični ledenjaci i visoravni.

Prije nego što je sonda New Horizons prošla pored njega, svi su mislili da je Pluton ravničarski planet, bez raznolikosti u reljefu, ali je situacija potpuno drugačija. On ima puno oblika reljefa i znanstvenici sada pokušavaju utvrditi zbog čega je to tako.

Atmosfera na Plutonu je oko 100.000 puta rjeđa nego na Zemlji i sastoji se od dušika, ugljikovog monoksida i metana.

Danju se zamrznuto dušično srce Plutona zagrijava taman toliko da isparava, a noću se kondenzira i ponovno pretvara u led. Istraživači ovu pojavu zovu Plutonovim “otkucajem srca”, koje kontrolira atmosfersku cirkulaciju dušičnih vjetrova na njemu, piše CNN.

“Ovo nas dovodi do zaključka da Plutonova atmosfera i njegovi vjetrovi, čak i ako je gustoća atmosfere jako niska, mogu utjecati na njegovu površinu”, kaže Bertrand, astrofizičar i planetarni znanstvenik u NASI i vodeći autor novog istraživanja o planetima.

Istraživači su ustanovili da se dušični vjetar kreće u suprotnom pravcu u odnosu na rotaciju Plutona i da pokreće toplinu, ledena zrnca i druge čestice koje su blizu njegove površine, ostavljajući pruge u sjevernim i sjeverozapadnim područjima.

Otkriveno je i da zapadne vjetrove Plutona izazivaju pare dušičnog leda na sjeveru i kreiranje leda na jugu. Ovo je jedinstvena atmosferska značajka kada su u pitanju planeti Sunčevog sustava.

Zapadni se vjetrovi javljaju na četiri kilometra iznad površine Plutona, ali se i zrak ispod njih brzo kreće, stvarajući smjerove kretanja vjetra oko zapadne granice ledenog bazena. Litice bazena zarobljavaju hladni zrak gdje se on učvršćuje prije nego što prijeđe preko regije.

Ove regionalne vremenske pojave mogu osigurati bolje razumijevanje mračnih pruga i ravnica na zapadu bazena. Naučnici vjeruju da bi se Pluton potpuno promijenio ako bi se vjetrovi kretali u drugom pravcu.

Možda će vas zanimati

Zemlja

Iako vizualno iznimno atraktivna pojava, munja predstavlja veliku opasnost po živote ljudi: ona godišnje ubije oko 24.000 osoba. Šanse da pogodi upravo vas iznose...

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Svemir

Većina dijelova kineske velike rakete koja kruži nekontrolirano oko Zemlje će sagorjeti prilikom ulaska u atmosferu. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, rekao...

Ekologija i okoliš

Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkrila je da su razine ugljičnog dioksida (CO2) i metana u atmosferi nastavile alarmantno rasti 2020....