Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Otkriveno kako je nastalo Plutonovo srce: Znanstvenike iznenadile neočekivane vremenske prilike

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta pored Plutona New Horizons, misija koju je pokrenula NASA, napravila je fotografije na kojima se vidi da ovaj patuljasti planet ima površinu u obliku srca.

Novo istraživanje ovog područja ustanovilo je da je ovaj dio Plutona jako vjetrovit, a ovakve vremenske prilike mogle bi biti uzrok njegovog srcolikog oblika.

Ovo područje naziva se i regija Tombaugh, po astronomu Clydeu Tombaughu, koji je otkrio Pluton 1930. godine.

Većina dušičnog leda ovog patuljastog planeta može se naći u ovom području, a ledene su ploče velike i do 100.000 kilometara. Bazen je u lijevom dijelu srca, dok su na desnoj dušični ledenjaci i visoravni.

Prije nego što je sonda New Horizons prošla pored njega, svi su mislili da je Pluton ravničarski planet, bez raznolikosti u reljefu, ali je situacija potpuno drugačija. On ima puno oblika reljefa i znanstvenici sada pokušavaju utvrditi zbog čega je to tako.

Atmosfera na Plutonu je oko 100.000 puta rjeđa nego na Zemlji i sastoji se od dušika, ugljikovog monoksida i metana.

Danju se zamrznuto dušično srce Plutona zagrijava taman toliko da isparava, a noću se kondenzira i ponovno pretvara u led. Istraživači ovu pojavu zovu Plutonovim “otkucajem srca”, koje kontrolira atmosfersku cirkulaciju dušičnih vjetrova na njemu, piše CNN.

“Ovo nas dovodi do zaključka da Plutonova atmosfera i njegovi vjetrovi, čak i ako je gustoća atmosfere jako niska, mogu utjecati na njegovu površinu”, kaže Bertrand, astrofizičar i planetarni znanstvenik u NASI i vodeći autor novog istraživanja o planetima.

Istraživači su ustanovili da se dušični vjetar kreće u suprotnom pravcu u odnosu na rotaciju Plutona i da pokreće toplinu, ledena zrnca i druge čestice koje su blizu njegove površine, ostavljajući pruge u sjevernim i sjeverozapadnim područjima.

Otkriveno je i da zapadne vjetrove Plutona izazivaju pare dušičnog leda na sjeveru i kreiranje leda na jugu. Ovo je jedinstvena atmosferska značajka kada su u pitanju planeti Sunčevog sustava.

Zapadni se vjetrovi javljaju na četiri kilometra iznad površine Plutona, ali se i zrak ispod njih brzo kreće, stvarajući smjerove kretanja vjetra oko zapadne granice ledenog bazena. Litice bazena zarobljavaju hladni zrak gdje se on učvršćuje prije nego što prijeđe preko regije.

Ove regionalne vremenske pojave mogu osigurati bolje razumijevanje mračnih pruga i ravnica na zapadu bazena. Naučnici vjeruju da bi se Pluton potpuno promijenio ako bi se vjetrovi kretali u drugom pravcu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Zemlja

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi ove će godine označit će jedan od najvećih godišnjih porasta od početka mjerenja 1958. dijelom i zbog australskih požara, pokazalo...

Svemir

Iako je Pluton službeno izbačen iz planetarnog statusa prije više od deset godina, obožavatelji Plutona i dalje se bore za to malo kozmičko tijelo....

Klima

Satelit koji je bio na svojoj rutinskoj misiji nadzora prvi puta je uspio opaziti i izmjeriti metan koji je iscurio uslijed eksplozije bušotine plina, priopćili...

Oglašavanje