Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Otkriveno zašto neki ljudi ne vole svinjetinu

Da li će osoba voljeti miris pečene svinjetine ili ne određuju njezini geni, pokazala je nova studija. Također je pokazano da većina ljudi više voli meso kastriranih životinja zbog njegova slabije izraženog mirisa.

Da li će pri uživanju pečene svinjetine osjetiti ugodan ili pak neugodan miris koji podsjeća na amonijak, urin, znoj ili vaniliju, određuje tip gena u ljudi, pokazuje studija s Duke University Medical Center i norveškog University of Life Science.

Meso kastriranih mužjaka svinje sadrži znatno manje feromona nazvanog androstenon, tvar koja mesu daje karakterističan miris, odbojan dijelu ljudi.

U istraživanju su sudjelovala 23 dragovoljaca. Podijeljeni su u dvije skupine tako da su jednu činili oni koji vole miris svinjetine, a drugu oni  kojima je odbojan. Nakon toga su uzeti uzorci krvi za gensku analizu. Nađeno je da oni koji ne vole miris svinjetine imaju dvije kopije gena poznatog kao receptor za mirise (OR7D4). Oni koji vole miris svinjetine imali su samo jednu kopiju istog gena.

U nastavku su ispitanicima ponudili pečenu svinjetinu, kojoj  je naknadno dodan androstenon u količini koja se nalazi u mesu nekastriranih mužjaka. Dio ispitanika je zamijetio neugodnu promjenu u mirisu i okusu mesa, dok drugi nisu osjetili razliku.

Naravno da je uz miris u doživljaju okusu hrane uključeno više gena i drugih čimbenika. Znanstvenici ističu da bi bilo zanimljivo ispitati na sličan način ljude iz sredina gdje je uživanje u svinjetini kulturni tabu, ili pak vegetarijance.

Prema dosadašnjoj praksi u Sjevernoj Americi i Europi niska koncentracija androstenona u svinjskom mesu se postizala kemijskim kastriranjem svinja prije klanja. Međutim, to bi se moglo promijeniti u skoroj budućnosti. Novi propisi koji se pripremaju u Europskoj uniji mogli zabraniti kastraciju i time odbiti od svinjetine dosadašnje ljubitelje i promijeniti prehrambene navika u jednom dijelu populacije

Feromon androstenona se može naći i u mesu drugih mužjaka sisavaca, premda u znatno manjim količinama.

10 komentara

10 Comments

  1. Igor Meić

    6 svibnja, 2012 u 4:14 pm

    Mogli bi se znanstvenici baviti i pametnijim poslom

  2. Marta Iz Kvarta

    6 svibnja, 2012 u 4:32 pm

    fuj

  3. Marijan Marinović

    6 svibnja, 2012 u 4:41 pm

    e al kad mi kaže da ne voli janjetinu…

  4. Jan Beljak

    6 svibnja, 2012 u 4:42 pm

    Janjetina smrdi odvratno, nekuzim kak to ljudi mogu jest.

  5. Tanja Chupakabra

    6 svibnja, 2012 u 5:23 pm

    Ovcetina smrdi pa je nitko ne kuzi u bureku 😉

  6. Tanja Chupakabra

    6 svibnja, 2012 u 5:24 pm

    Smrde vama jaja a ne meso,ocito nikad niste bili gladni

  7. Zlatko Zlaja Ištoković

    6 svibnja, 2012 u 5:25 pm

    Dok ne pojedem lava za mene je svinja kralj zivotinja! Pusa iz Slavonije!

  8. Mejkover Edikt

    6 svibnja, 2012 u 6:09 pm

    Ovo je odgovor na moja dugogodišnja mučenja i pokušaje objašnjavanja drugima kako i zašto mi nekad svinjetina smrdi i ima nepodnošljiv okus a nekad ne.Aleluja!Hvala i više nikad ne jedem svinjetinu 🙂

  9. David Grašić

    6 svibnja, 2012 u 6:25 pm

    eh da treba onda štrojit nerasta od 300 kila kad nije više za rasplod, da vidiš veselja 🙂

  10. Boris Jalovičar

    7 svibnja, 2012 u 7:24 am

    tko nije učestvovao na seoskom štrojenju nerasta od 300kg, taj i dalje vjeruje da je lunapark doživljaj :))

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Arheologija i paleontologija

Frank Kachanoff bio je iznenađen. Smatrao je da će pogled na meso na stolu učiniti ljude agresivnijima, a ne manje agresivnima. Na kraju krajeva,...

Mikrobiologija

Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljena u zagrebačkoj maloprodajnoj mreži ne udovoljava zakonskim zahtjevima, pokazalo je istraživanje stručnjaka objavljeno u časopisu Meso. Biotehnolozi sa Sveučilišta u...

Društvene znanosti

Phillip Williams iz Georgije u tužbi pred saveznim sudom u Miamiju naveo je da je naručio biljni burger Whopper bez majoneze u Burger Kingu...

Oglašavanje