Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Zašto rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego na koži?

Ne, razlog nije samo slina

Foto: Unsplash/Quang Tri NGUYEN

Američki znanstvenici su ustanovili zašto baš rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego one na koži, utirući tako put mogućem poboljšanju i ubrzanju njihova liječenja.

Rezultati studije su objavljeni u stručnom časopisu Science Translational Medicine.

Dakle, znanstvenici su htjeli saznati kako da nam ubuduće svima rane na tijelu bržu zacjeljuje, a sve što su morali za to napraviti je malo ozlijediti ljude za vrijeme provođenja istraživanja. Riječ je bila o ranama od 3 milimetra.

Naime, tijekom liječenja 30 ljudi koji su imali ranice na vanjskoj strani usta, dakle na samoj koži, ali istodobno također u usnoj šupljini, znanstvenici su saznali kako je glavni razlog bržeg zacjeljenja “unutarnjih” ranica sasvim jedinstven uzorak ekspresije gena koji je sadržan u stanicama usne šupljine.

Razlika izgleda rana odmah po ozljeđivanju, nakon 3 dana i nakon 6 dana je vidljiva na slici ispod:

Foto: Science Translational Medicine

Znanstvenici su potvrđivanje svojih pretpostavki dobili poslije testiranja obavljenih i na laboratorijskim miševima.

Ovo otkriće bi se moglo koristiti za umnožavanje molekularnih uzoraka vanjskog dijela kože, ubrzavajući tako proces zacjeljivanja i smanjujući također mogućnost nastanka ožiljaka.

Po podacima iz Državnog centra za biotehnološke informacije, dodatan faktor koji doprinosi bržem oporavku kad su posrijedi oralne rane je također prisutnost sline koja stvara vlažnu okolinu te pospješuje liječenje upalnih procesa.

Ekspresija gena ili genski izražaj je ostvarenje informacije iz gena zbog proizvodnje genskog proizvoda. Obično je taj proizvod funkcionalna bjelančevina ili su to, pak, nebjelančevinasti kodni geni, kao što su neke vrste ribonukleinske kiseline.

Tim se procesom služe sva živa bića – eukarioti (višestanični organizmi), zatim prokarioti (bakterije), a njime se služe i virusi zbog stvaranja makromolekulskog sustava za život.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...