Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Otkriveno zašto rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego na koži

Ne, razlog nije samo slina

Američki znanstvenici su ustanovili zašto baš rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego one na koži, utirući tako put mogućem poboljšanju i ubrzanju njihova liječenja.

Rezultati studije su objavljeni u stručnom časopisu Science Translational Medicine.

Dakle, znanstvenici su htjeli saznati kako da nam ubuduće svima rane na tijelu bržu zacjeljuje, a sve što su morali za to napraviti je malo ozlijediti ljude za vrijeme provođenja istraživanja. Riječ je bila o ranama od 3 milimetra.

Naime, tijekom liječenja 30 ljudi koji su imali ranice na vanjskoj strani usta, dakle na samoj koži, ali istodobno također u usnoj šupljini, znanstvenici su saznali kako je glavni razlog bržeg zacjeljenja “unutarnjih” ranica sasvim jedinstven uzorak ekspresije gena koji je sadržan u stanicama usne šupljine.

Razlika izgleda rana odmah po ozljeđivanju, nakon 3 dana i nakon 6 dana je vidljiva na slici ispod:

Foto: Science Translational Medicine

Znanstvenici su potvrđivanje svojih pretpostavki dobili poslije testiranja obavljenih i na laboratorijskim miševima.

Ovo otkriće bi se moglo koristiti za umnožavanje molekularnih uzoraka vanjskog dijela kože, ubrzavajući tako proces zacjeljivanja i smanjujući također mogućnost nastanka ožiljaka.

Po podacima iz Državnog centra za biotehnološke informacije, dodatan faktor koji doprinosi bržem oporavku kad su posrijedi oralne rane je također prisutnost sline koja stvara vlažnu okolinu te pospješuje liječenje upalnih procesa.

Ekspresija gena ili genski izražaj je ostvarenje informacije iz gena zbog proizvodnje genskog proizvoda. Obično je taj proizvod funkcionalna bjelančevina ili su to, pak, nebjelančevinasti kodni geni, kao što su neke vrste ribonukleinske kiseline.

Tim se procesom služe sva živa bića – eukarioti (višestanični organizmi), zatim prokarioti (bakterije), a njime se služe i virusi zbog stvaranja makromolekulskog sustava za život.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači s Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije znanosti (RAN) stvorili su jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali “umjetna...

Biologija

Navala živčanih impulsa padajuće temperature kože daje nam rano upozorenje događaja koji bi mogli izazvati padanje temperature unutarnjih organa.

Biotehnologija

Istraživači iz Caltech-a stvorili su novu elektronsku kožu, odnosno e-kožu. Ova e-koža nanosi se direktno na vrh stvarne kože osobe. Napravljena je od mekog,...

Oglašavanje