Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otvoren neobičan muzej dinosaura u kojem oni uriniraju i ispuštaju neugodne mirise

U Manitoba muzeju u Kanadi je otvorena izložba dinosaura koja je izazvala veliku pozornost. Naime, u njoj su izloženi kosturi 20 dinosaura, ali i roboti koji prikazuju neke aspekte njihovog života. Na pritisak gumba neki dinosauri uriniraju, a neki ispuštaju neugodne mirise.

Izložbu je osmislio pisac “Dino” Don Lessum koji je bio savjetnik Stevena Spielberga dok je radio Jurassic Park 1993. U njoj je predstavio neke od najvećih dinosaura na svijetu.

“Mi smo željeli prikazati svaki aspekt života jednog dinosaura”, rekao je Lessem. Izložba prikazuje i vezu između naprednih teropoda i današnjih ptica. Lessem je rekao kako njegovi dinosauri nisu obični robotski dinosauri. Primjerice, Protoceratops koji može urinirati je napravljen posebno za ovu izložbu. Pritiskom na dugme on urinira u lokvu koja je obojana žutom prehrambenom bojom. Dilophosaurus ispušta vjetrove i proizvodi zvukove kada prolaznici prolaze pokraj njega. Osoblje muzeja može ugraditi i mirisne patrone, pa kada ga netko udari, on ispušta neugodne mirise.

Lessem je izabrao Manitoba muzej jer je jedan od rijetkih koji je dovoljno velik za takvu vrstu izložbe u kojoj je prikazan i ogromni biljojed Sauropods i mesojed Tyrannosaurus Rex. Robotski dinosaur Mamenchisaurus je dug 20 m. Prikazani su dinosauri iz Sjeverne Amerike, Argentine, Mongolije, Kine i Europe.

Postoji mnogo teorija o razlogu izumiranja dinosaura. Njihova dominacija duga 170 milijuna godina je vjerojatno nestala zbog posljedica udara meteora koji je prouzročio brojne potrese i erupcije vulkana. Zbog nedostatka svjetla i velikih količina sumpora mnoge biljne i životinjske vrste nisu mogle preživjeti.

Osim znanstvenih podataka koje posjetitelji mogu dobiti u ovom muzeju, Lessem se nada kako će se oni u isto vrijeme moći i zabaviti.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...