Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Ova čudna karta svijeta iznimno je točna

Kao što je poznato, klasične zemljopisne karte svijeta i nisu baš precizne kad je u pitanju odnos veličina pojedinih kopnenih masa, gdje su one bliže polovima puno veće nego što je to slučaj u stvarnosti.

Jedan od najboljih primjera takve karte je tzv. Mercatorova projekcija, nazvana po nizozemskom geografu Gerardusu Mercatoru koji ju je osmislio još davne 1569. godine, a koja danas visi u gotovo svakoj školskoj učionici. Iako je navedena izvrsno pomagalo za potrebe navigacije, njena najveća mana su čudni odnosi veličina, gdje najbolji primjer predstavlja odnos Grenlanda i Afrike, koji su na karti gotovo iste veličine, dok je u stvarnosti Afrika površinom veća čak 14 puta.

autograph-world-map-projection-hajime-narukawa-japan-good-design-award-designboom-002

Kako bi otklonio navedeni nedostatak, japanski dizajner Hajime Narukawa konstruirao je potpuno novu kartu, zvanu AuthaGraph, koja umnogome simulira odnos veličina viđen na globusu. I dok su na klasičnim kartama u odnos obično stavljene Europa i Afrika nasuprot Sjeverne i Južne Amerike, na Narukawinoj karti ističe se odnos između Azije i Sjeverne Amerike, a što umnogome poboljšava međusobne omjere veličina.

newworldmap_web_1024

FOTO: AutaGraph

Narukawa je za dizajn spomenute karte nagrađen najvećim japanskim priznanjem iz područja dizajna, a o genijalnosti navedene svjedoči i način izrade, gdje je globus u prvom koraku razdijelio na 96 jednakih sektora, koje je potom prebacio na plohe piramide, te navedene izrezao i slaganjem dobio završnu inačicu karte. Upravo je uvođenjem međukoraka u dobivanju karte iz prvotnog oblika globusa, Narukawa uspio zadržati pravilne odnosa mora i kopna.

FOTO: AutaGraph

FOTO: AutaGraph

„Ovom metodom izrade karte moguće je prebaciti površinu sfere na površinu pravokutnog tijela, baš kao što je slučaj i s kartom svijeta, a uz zadržavanje pravilnih proporcija. AutaGraph vjerno prikazuje sve oceane i kontinente, uključivo i zanemarenu Antarktiku. Dotična se odlično uklapa u pravokutni predložak, bez ikakvih prekida. Stoga AutaGraph karta svijeta pruža iznimno točan pogled na naš planet“, otkrio je Narukawa.

FOTO: AutaGraph

FOTO: AutaGraph

Naravno, i ovakva karta ima svojih mana, koje se u prvom redu očituje u činjenici što sjever nije na vrhu navedene pa stoga i nije baš najpogodnija za potrebe navigacije. Toga je svjestan i njen autor, koji je obećao raditi na njenom daljnjem usavršavanju, a u cilju dobivanja potpuno realne karte svijeta.

2 komentara

2 Comments

 1. Florian Boras

  23 studenoga, 2016 u 9:05 pm

  Najtočnija.. ☺

  • Ivica Šoljić

   23 studenoga, 2016 u 10:53 pm

   ahhahahahahha a jeli sad svemira nema pa koja se to picka materina desava oko nas

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Zamišljeno je da se pametna maska nosi preko standardne maske za lice.

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oglašavanje