Connect with us

Znanost

Foto: Kerryn Parkinson, NORFANZ/Izvor: IFL Science

Biljke i životinje

Ova riba u svom prirodnom staništu izgleda potpuno drugačije

Većina ljudi bi se složila da je riba čvrga „blobfish“ definitivno najružnije od svih stvorenja, velikih i malih. Na dobar dan izgleda kao čangrizavi otopljeni Pokemon. Na loš dan, izgleda kao nešto što biste pronašli u WC-u ronilačkog bara u tri ujutro.

„Gospodin Blobby“ (eng. blobfish) s fotografije je popularni poster ribe čvrge. Bio je primjerak prikupljen s obale Novog Zelanda a fotografirala ga je Kerryn Parkinson tijekom ekspedicije NORFANZ 2003. godine. Godine 2013. fotografija gospodina Blobbyja predstavljala je ribu čvrgu u online anketi u kojoj se htjelo otkriti najružnije stvorenje na svijetu. Riba čvrga je, ne iznenađuje, potukla druge natjecatelje i osvojila čast postati službena maskota Društva za očuvanje ružnih životinja.

No, nije sve kako se čini s ovom ružnom ribom. Šokirat će vas kad čujete da riba čvrga izgleda prilično normalno kada je u svom prirodnom staništu duboko u morima južne Australije, Tasmanije i Novog Zelanda. Želatinozne „čvrge“ za kakve mislimo da jesu, ove ribe su zapravo dekompresirani uzorci koji pate od dekompresijskih oštećenja.

Riba čvrga (lat. Psychrolutes marcidus) je dubokomorska riba koja pliva u mračnim dubinama 600 do 1.200 metara ispod valova. Nikada ne idu iznad oceanske „zone sumraka“, dubine od 300 metara, osim ako ih neki znanstvenik ili ribar neželjeno povuče.

Kao dubokomorska stvorenja, one su dobro prilagođene životu pod velikim pritiskom i minimalnom svjetlosti. Naoružane su mekim kostima i mesom nalik želeu, što im omogućava da podnesu pritisak bez pucanja ili lomljenja. Također nemaju plivaći mjehur, plinom ispunjenu šupljinu koju većina riba koristi za kontrolu plovnosti, jer bi on kolapsirao pod ekstremnim pritiskom.

S obzirom na to da nemaju prirodnu strukturnu potporu, one se nadimaju u „čvrgu“ kada ih dovedete na površinu mora gdje je tlak niži. Kod kuće u dubokom moru, riba čvrga nije toliko čvrgasta. Zapravo, izgledaju prilično neobično, možda čak i zgodno (možda). Možete vidjeti kako izgledaju u svom prirodnom staništu u ilustraciji ispod.

U slučaju da se pitate što se dogodilo s gospodinom Blobbyjem, on sada živi u staklenici visoko koncentriranog alkohola u Ihtološkoj zbirci Australskog muzeja, još uvijek ponosan na svoju ostavštinu najružnije životinje na svijetu.

Foto: H.C. Dannevig. Public Domain

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh