Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Ova se ptica jednom bila vratila iz mrtvih

Ponovljena evolucija

Vrsta ptica neletačica s otoka u Indijskom oceanu izumrla je nakon što je ocean progutao njezin otok, a onda se “vratila u život” nakon povratka otoka.

Nekoliko desetaka tisuća godina prije dolaska predaka bjeloglavog supa na atol Aldabru, taj morski greben je nastanjivala vrlo slična neletačica. Ona je prva evoluirala od njihovog zajedničkog pretka na Madagaskaru.

Dotična vrsta je nestala prije 136 tisuća godina kad je rast razine mora potopio njihov otok. Otok se, pak, ponovno pojavio prije otprilike 100 tisuća godina zbog ledenog doba koje je prouzročio pad razine mora.

Njihovi preci su, dakle, u dva potpuno odvojena navrata naselili Aldabru i dvaput izgubili sposobnost leta, zbog manjka prirodnih predatora. Takav se proces razvoja neke vrste u različitom vremenu iz zajedničkog pretka naziva iterativnom ili ponovljenom evolucijom.

Uspoređujući njihove kosti, znanstvenici su saznali da se njihova evolucija dogodila dvaput unutar nekoliko tisuća godina. To je bio prvi takav zabilježen slučaj u rodu Rallus koji pripada obitelji barskih koki.

“Ovi jedinstveni fosili pružaju neoboriv dokaz da je član roda Rallus kolonizirao atol, vjerojatno sa Madagasara, i neovisno izgubio moć leta u oba slučaja,” potvrdio je medijima dr. Julian Hume. On je ptičji paleontolog i znansteni asistent na londonskom Prirodoslovnom muzeju te vodeći autor studije.

Foto: NHM London

“Ne znamo niti za jedan drugi ptičji primjer koji tako očito demonstrira ovaj fenomen. Samo su na Aldabri, koja ima najstariji paleontološki zapis od svih otokau Indijskog oceana, dostupni fosilni dokazi koji demonstriraju efekte promjene u razini mora na događaje izumiranja i rekolonizacije”, izjavio je profesor David Martill sa Sveučilišta u Portsmouthu, koji je inače i koautor studije.

Znanstvenici su također spominjali iguane i neke vrste guštera koje su bile rekolonizirale atol, iako ih je većina u međuvremenu izumrla zbog invazivnih crnih štakora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Znanost

Znanstvenici s Cambridgea tvrde da nas može uništiti glad, roboti ubojice, asteroridi, ali i – tirani. Dabogda živio u zanimljiva vremena, kaže stara kletva....

Arheologija i paleontologija

Dolazak naših predaka u Europu prije otprilike 40 tisuća godina poklopio se s izumiranjem špiljskog medvjeda, otkrili su znanstvenici. Novi dokazi ukazuju na to...

Oglašavanje