Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Ova vrsta guštera trga vlastitu kožu kako bi se obranila od predatora (FOTO)

Novootkrivena vrsta guštera prekrivena je ljuskama koje trga sa svojeg tijela kako bi izbjegla napad predatora. Znanstvenici su je nazvali Geckolepis megalepis.

Mnogi gušteri mogu odbaciti svoj rep, no ovo je prva poznata vrsta koja je prekrivena ljuskama kojih se rješava u slučaju opasnosti. Njihova je koža posebno prilagođena za odbacivanje ljusaka koje su za nju pričvršćene samo jednim malim dijelom, a sama koža sastavljena je od malih zona koje omogućavaju lakše odbacivanje ljusaka.

Dok neke vrste guštera također mogu izgubiti ljuske zbog slabe pričvršćenosti za kožu u slučaju čvršćeg zahvata predatora, ova vrsta to čini aktivno i u slučaju najslabijeg dodira. Nakon što ih se riješi, ljuske ove vrste ponovno narastu za nekoliko tjedana, dok drugim vrstama treba mnogo više vremena.

Ono što ovu vrstu čini posebnom je veličina ljusaka. Znanstvenici smatraju da su u stanju riješiti ih se velikom brzinom upravo zbog njihove veličine i činjenici da su za kožu pričvršćene samo malim dijelom.

Te su ljuske velike gustoće i mogu biti slične strukture kao i kosti, zbog čega je gušterima potrebno mnogo energije da se regeneriraju. Osim toga, ljuske se regeneriraju vrlo brzo i bez ožiljaka.

Nova vrsta otkrivena je u špilji Tsingy na sjevernom Madagaskaru.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Čak 60 posto brže nego noću!

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici s londonskog King’s Collegea su otkrili novu vrstu stanica koja bi mogla biti odgovorna za obnavljanje jetrenog tkiva. Nadaju se da će buduća...

Biologija

Otkrivene su dosad posve nepoznate vrste crva koji mogu sebi napraviti čitavu novu glavu. Studija je objavljena u časopisu Proceeding of the Royal Society...

Biotehnologija

Dosad se mislilo da se caklina ne može regenerirati

Oglašavanje